Isoleer jij je ananas ook zo?

Compositie: isoleer die ananas!

Redactie digifoto Starter 1913

Om het uitlichten van je onderwerp (subject isolatie) uit te leggen, noem ik een aantal voorbeelden met een ananas en geef ik je wat tips en technieken.

Wat is subject isolatie?

Bij subject isolatie verleg je alle focus in een foto op je subject, in dit geval de ananas. Door gebruik te maken van subject isolatie simplificeer je de foto en geef je de foto meer context, waardoor je de impact vergroot. 

Vergroten

Dit is de simpelste manier om je ananas te isoleren. Door het groter maken van de ananas en hier zo veel mogelijk van het kader mee op te vullen, staat je ananas in het middelpunt van de belangstelling. Dit bereik je door simpelweg dichterbij je ananas te komen of als je geen zin hebt in lopen, kun je ook nog inzoomen op je ananas. Probeer af te wisselen en kijk wat het best werkt en welke de meeste impact heeft.

ananas

Als je ananas in de foto te klein is, maar de resolutie hoog genoeg, dan kun je achteraf altijd nog de foto bijknippen tijdens de nabewerking. Het is vaak beter om een foto bij te knippen dan in te zoomen. Ook is het simpelweg 90 graden draaien van de camera in horizontale of verticale richting al genoeg om het kader zo veel mogelijk op te vullen met je ananas. Bepaal dus of je ananas beter horizontaal of verticaal het best naar voren komt.

Afleiding

Stel je wilt fotograferen en de locatie zit vol diverse eigenaardigheden, wat laat je zien en wat kun je beter weglaten? Ga na wat je in de foto precies wilt weergeven en wat niet. Hoe drukker de foto is, hoe lastiger het is om je ananas te benadrukken.

ananas

In deze foto zijn er zoveel andere elementen, waardoor de ananas niet duidelijk het subject is.

 

Probeer het kader opnieuw samen te stellen om overtollige details of onbelangrijke elementen uit de foto te verwijderen. Elimineer alle elementen zonder enige meerwaarde. Je kunt elementen, die je beeld rommelig maken en afbreuk doen aan je ananas, fysiek uit de foto verplaatsen.

Context

ananas

Deze foto vertelt een verhaal. Iemand is aan het koken en dat is duidelijk, maar de focus ligt op de ananas (het subject).

 

Pas op dat je bij subject isolatie niet de context van het verhaal verliest. Als je ananas zo groot is, dat de achtergrond nauwelijks in beeld komt, dan verliest de foto context van waar je ananas zich bevindt en wellicht zijn achtergrondverhaal. Mis het gehele plaatje niet. Probeer daar een balans in te vinden.  

Let op de achtergrond

ananas

Wat aanpassingen aan de achtergrond werkt ook goed voor subject isolatie. Houd de achtergrond zo eenvoudig en overzichtelijk mogelijk. Controleer de foto gelijk en let op de achtergrond. Verander als het nodig is van hoek – beweeg rond, omhoog en omlaag om de achtergrond te verbeteren. Selecteer een eenvoudige achtergrond om je ananas te omgeven. Ga experimenteren met verschillende achtergronden en probeer te zien wat werkt.

Scherpstellen

ananas

Een andere goede techniek om je ananas op te laten vallen is het scherpstellen van je ananas. Indien mogelijk, gebruik het diafragma van de camera om je ananas scherp te houden en de achtergrond wazig. Als je de afstand tot je ananas wijzigt dan verandert het effect, evenals de zoomfactor. Probeer leuke technieken uit zoals pannen.

Contrast en licht

ananas

De ananas is donkerder dan zijn omgeving en valt dus meer op. 

 

Zoek naar manieren waarop je kleur of licht kunt gebruiken om je ananas te isoleren van de omgeving. Probeer je ananas te bewegen en maak gebruik van natuurlijk of kunstlicht om het te accentueren of wacht tot de lichtomstandigheden veranderen. Of gebruik jou eigen kunstlicht om je ananas te isoleren.

Nabewerking

ananas

Experimenteer met eenvoudige aanpassingen zoals contrast, belichting, helderheid en detail om je ananas op te laten opvallen.

Ga aan de slag en probeer wat van deze technieken uit! Laat weten hoe het jou geholpen heeft, en upload het resultaat (hoeft niet persé van een ananas te zijn) in onze gallery. 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie