Clandestien - (naakt)fotografiecollectie van Pedro Slim

Redactie digifoto Starter 2254

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen brengt in de tentoonstelling Clandestien zo’n 100 zwart-witfoto’s samen van ongeveer 60 beroemde fotografen.

Alle werken hebben als thema het menselijk lichaam gemeen en behoren tot de collectie van fotograaf en verzamelaar Pedro Slim (Beiroet, Libanon, 1950). Deze collectie is voor het eerst in Nederland te zien. De foto’s tonen een uitgesproken liefde voor het (naakte) menselijk lichaam in al zijn verschijningen: vrouw en man, perfect en onvolmaakt, elegant, erotisch of kwetsbaar.

De tentoonstelling is samengesteld door gastconservator Sylvia Navarrete Bouzard (voormalig directeur van Museo de Arte Moderno, Mexico-Stad, 1961). Er worden originele en hedendaagse afdrukken (waaronder zilver op gelatine, fotogravure), collages en fotomontages getoond van onder anderen George Hoyningen-Huene, Horst P. Horst, George Platt Lynes, George Dureau, Robert Mapplethorpe, Diane Arbus, Graciela Iturbide, Antonio Garduño, Pierre Molinier, Allen Frame, Larry Clark, Peter Hujar, Amos Badertscher, Man Ray en Arlene Gottfried.

Foto: collectie Pedro Slim

Ode

De compromisloze zelfexpressie van de personen op de foto’s uit de collectie van Pedro Slim is vandaag de dag extra relevant. Zijn foto’s zijn een ode aan diversiteit van seksualiteit, gender en schoonheid. Met deze tentoonstelling hoopt het Cobra Museum bij te dragen aan het gesprek over stereotypen en vooroordelen rondom deze thema’s en te streven naar een toekomst met meer gelijkheid en diversiteit.

Het onbegrensde lichaam 

De bezoeker maakt kennis met de collectie via drie thema’s. Allereerst wordt een verscheidenheid aan opvattingen over schoonheid van het menselijk lichaam gepresenteerd. Volgens de makers van de foto’s ligt schoonheid vooral in persoonlijke expressie. De kunstenaars zoeken het buiten geldende normen en schoonheidsidealen, en doen een pleidooi om het lichaam in alle verschijningsvormen te waarderen.

Ervaringen uit de marge

De foto’s binnen het tweede thema tonen mensen die aan de randen van de maatschappij leven. De kunstenaars bewegen zich op het grensgebied van kunst en documentaire. Veel van de vastgelegde taferelen zijn scenes uit het dagelijks leven. De kunstenaars brengen in beeld hoe lichamelijke ervaringen ook een politiek middel kunnen zijn: de foto’s bevestigen trots de zelfbeschikking over het lichaam. 

Arlene Gottfried

Pedro Slim is de belangrijkste verzamelaar van het werk van Arlene Gottfried (1950-2017). Gottfried was gespecialiseerd in het genre dat bekend staat als straatfotografie, en legde het leven in de minder gegoede buurten van New York, haar geboortestad vast. Deze verzameling vormt het laatste thema in de tentoonstelling. Haar beelden tonen de spontane verbintenissen die ontstaan uit de liefde of het kameraadschap tussen twee mensen, de toevalligheid van alledaagse situaties op het strand of op straat, en van vluchtige momenten vol vertier, humor en emotie.

Over de verzamelaar 

De Mexicaanse fotograaf en verzamelaar Pedro Slim werd geboren in Beiroet, Libanon, in 1950. Hij studeerde architectuur en fotografie in Mexico en New York. Sinds het begin van de jaren negentig heeft hij solo- en groepstentoonstellingen gehad in musea en galerieën in Parijs, Houston, Barcelona en Beiroet. Zijn passie voor fotografie bracht hem ertoe een verzameling te beginnen. Pedro Slims laatste tentoonstelling van zijn collectie vond plaats in 2017 in het Museo de Arte Moderno in Mexico-Stad. In 2018 was hij curator van het Festival Internacional por la Diversidad Sexual in Mexico-Stad.

Pedro Slim maakt deel uit van een Libanees-Mexicaanse familie. Zijn familielid Carlos Slim staat bekend als internationaal ondernemer op het gebied van telecommunicatie. De collectie van Pedro Slim is onafhankelijk van zijn familie opgebouwd en het resultaat van zijn passie voor en interesse in fotografie.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie