Nederlandse fotografe toont bekroonde foto's op eerste solo-expositie 'Marvels' bij Villa del Arte

Cheraine Collette won 100 internationale vakprijzen in twee jaar tijd

Christel de Wolff 1350
De Nederlandse fotografe Cheraine Collette (1993) won met haar werk 100 internationale vakprijzen binnen twee jaar, maar had nog geen galerie die haar internationaal vertegenwoordigde. Daar komt nu verandering in. Villa del Arte, met vestigingen in Amsterdam en Barcelona, organiseert van 28 oktober t/m 21 november aanstaande Collette’s eerste solo-expositie ‘Marvels’. De kunstenares uit Otterlo schittert daar met 16 bekroonde foto’s waarvan ‘Uplifting’ een van de meest in het oog springende is. 

'Uplifting'

Op die foto is de slank gebouwde blondine zélf te zien; naakt hangend tussen de slagtanden van een Afrikaanse olifant, voor een waterval op Tenerife. ‘Dat ik er zelf op sta is uit nood geboren. Het model met wie ik werk, werd die dag ziek, terwijl alles al klaarstond op de set. De beelden zijn met de zelfontspanner gemaakt.'

Composities

Deze foto is een compositie van meerdere beelden die op verschillende locaties ter wereld zijn geschoten. ‘De Afrikaanse olifant heb ik op veilige afstand gefotografeerd in de dierentuin in Barcelona. Het is dan wachten tot zo’n dier de juiste pose aanneemt. Met opzet schiet ik daarom veel foto’s, zodat ik voldoende materiaal heb om digitaal die compositie te maken die ik voor ogen heb.’

Foto: 'Gemini (self portrait with lions)' by Cheraine Collette (2020)

Multimediale techniek

Doordat ze elke verbeelding weet te tarten, sleept Collette in twee jaar tijd 100 internationale prijzen in de wacht, waaronder de International Photography Awards (IPA) en de Prix de la Photographie Paris (PX3). De jury's zijn lovend over het realistische en driedimensionale effect, dat ze dankzij haar feilloze beheersing van multimediale technieken weet te creëren en over de algemene boodschap die ze met haar fotowerk wil overbrengen.

Talent

Collette's talent wordt van jongs af aan door haar ouders gestimuleerd. Amper zes jaar oud fotografeert ze dieren op straat en maakt ze tekeningen op een elektronische tablet, die ze vanaf haar 12e bewerkt in de vroege edities van Photo Shop. In 2015 voltooit ze haar HBO-opleiding aan de Fotovakschool. Haar werk bevindt zich inmiddels in de kunstcollecties van verzamelaars over de hele wereld. Tussen 2019 en 2021 geeft ze twee boeken uit in eigen beheer. 

Wonderen

Collette, liefhebber van de kunst- en literatuurstroming Romantisch Realisme, toont in haar eigen fotocomposities nieuwe fantasieën over hoe de wereld eruit zou zien als er respectvoller met dieren en cultureel erfgoed zou worden omgegaan. Bijvoorbeeld met foto’s van onbewoonde monumentale gebouwen, waarin flamingo’s parmantig paraderen (Golden Ratio, 2020). Wonderen (‘marvels’) staan ook vaak centraal in haar werk. ‘Ik vraag me regelmatig af hoe het zou zijn als we nog in het paradijs zouden leven en of we er ooit nog naar terug kunnen keren.’ De verhalen over het paradijs maken onderdeel uit van Colette's series 'Where is Adam' en 'Where is Eve', waarvan Villa del Arte ook verschillende werken toont op de 'Marvels' expositie.

Buitenland

Galeriehoudster Jutta Huisman: 'Om Cheraine Collette bij de internationale kunstwereld te introduceren heeft Villa del Arte haar werk begin oktober voor het eerst op de kunstbeurs Contemporary Istanbul getoond en zal het werk ook in februari 2022 op Art Karlsruhe (Duitsland) te zien zijn. Daarnaast staat een tweede solo-expositie in een van de vestigingen van Villa del Arte in Barcelona op de planning.'

Foto: 'Upifting' by Cheraine Collette  (2020)

Meer over Marvels

'Marvels' is van 28 oktober t/m 21 november 2021 te zien bij Villa del Arte Galleries, Nieuwe Spiegelstraat 34, Amsterdam. Het werk van Cheraine Collette is daar ook in verschillende formaten te koop. Prijzen vanaf €7.000,-. Op donderdag 28 oktober is de fotografe zelf aanwezig in de galerie om haar werk toe te lichten. Kijk voor meer informatie op www.villadelarte.com.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel