Checklist voor een goede foto

Amy Schutte 810
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: wat een goede foto is, is voor iedereen verschillend. Fotografie is een kunstvorm die te maken heeft met emoties, en in dat opzicht is er geen ‘goed’ of ‘fout’.

Dat gezegd hebbende, zijn er natuurlijk wel elementen die in balans moeten zijn om een prettige foto te krijgen. Technische elementen die moeten ‘kloppen’, omdat ze anders afleiden van de emotie die je wellicht wilde overbrengen. Dus laten we een kleine checklist aflopen!

Checklist: Scherpte

Scherpte is enorm belangrijk voor een foto. Die moet op het juiste punt liggen, want daar wordt de kijker het eerst naartoe getrokken. Het onderwerp moet dus scherp zijn. Is je onderwerp een persoon? Zorg dan dat de ogen scherp zijn. Pas op voor bewegingsonscherpte (tenzij dat natuurlijk je bedoeling is). Deze ontstaat door een (te) lange sluitertijd, doordat het onderwerp beweegt of door kleine bewegingen in je hand. Controleer eventueel je scherpte door in te zoomen, want dit is niet te herstellen in de nabewerking.

Checklist: Goed onderwerp

Een goed onderwerp is natuurlijk enorm belangrijk, dit is waar het verhaal van je foto over gaat. Soms kan een steengoed onderwerp er zelfs voor zorgen dat bepaalde technische tekortkomingen niet meer zo belangrijk zijn. Naarmate je meer gaat fotograferen ga je vanzelf goede onderwerpen leren herkennen. Houd je ogen goed open en zorg dat je je camera altijd bij je hebt.

Checklist: Een goede compositie

Wanneer je een goed onderwerp hebt gevonden is het van belang om aandacht te besteden aan een fijne compositie. Teveel ruimte en je foto wordt een zoekplaatje, te weinig en het geheel wordt onprettig. Snijd geen ledematen af en zorg dat je rekening houdt met de ‘kijkrichting’. Dit kan de richting zijn waar je onderwerp naartoe kijkt, maar ook waar het naartoe beweegt. Houd aan die kant ruimte in het kader. Bestudeer ook eens de compositieregels. Deze hoef je niet te gebruiken, maar ze geven je wel een idee van wat ‘werkt’.

Checklist: Goed licht

Goed licht maakt een goede foto fantastisch. Het kan een middelmatige foto naar een hoger niveau trekken. Naarmate je meer fotografeert ga je ook beter licht herkennen, dus zoek er naar. Zonder licht is er geen fotografie, maak er gebruik van. Je kunt gebruik maken van daglicht of zelf het licht opstellen, wanneer je daarover beschikt. Of je kunt een reflector inzetten om het licht in je foto optimaal te krijgen.

Checklist: Belichtingsinstellingen

Hoewel het niet het allerbelangrijkste is, kan het wel enorm afleidend zijn wanneer je belichtingsinstellingen níet goed zijn. Eerdergenoemde bewegingsonscherpte, veroorzaakt door een te lange sluitertijd kan een foto verpesten, net als een te donkere of een te lichte foto. Je kunt voor een groot gedeelte vertrouwen op de automatische stand van je camera, maar het is goed om op een gegeven moment te begrijpen hoe de belichtingsdriehoek werkt. Zo kun je zelf meer controle over je foto uitoefenen.

Checklist: Eigen creativiteit

Om niet met dertien-in-een-dozijn foto’s thuis te komen, is je eigen inbreng essentieel. Probeer veel dingen uit en zoek naar een eigen stijl. Laat je inspireren door anderen maar doe uiteindelijk je eigen ding.

afbeelding van Amy Schutte
Door: AmySchutte

AmySchutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanAmy