Bruikbare tips voor beginnende fotografen

Redactie 960

De fotografie bestaat al lang en is nog steeds bijzonder populair. Dankzij de vergevorderde technologische ontwikkelingen kan iedereen tegenwoordig mooie foto's maken.

Dit kan in de eerste plaats met een smartphone, maar je kunt ook een goede camera aankopen. Zonder ervaring kan het echter lastig zijn om mooie foto's te schieten. Om die reden geven we je in dit artikel enkele tips. Met die tips weet je als beginner zeker krachtige foto's te schieten!

Maak veel foto's

Wanneer je net begint met fotograferen, dan is het belangrijk om veel foto's te maken. Veel beginnende fotografen zijn perfectionistisch en dat begrijpen we ook goed. Toch is het niet erg om duizenden lelijke foto's te maken. Uiteindelijk leer je er alleen maar van.

Het voordeel van slechte foto's is dat je ze gemakkelijk weer kunt verwijderen. Je moet overigens niet alleen veel fotograferen, maar ook afwisselende foto's maken. Wil je bijvoorbeeld natuurfoto's maken? Bezoek dan niet alleen aantrekkelijke plaatsen in Nederland, maar ook in het buitenland. Dit is ook nog eens een leuk avontuur. Vraag dan wel tolvignetten aan. Anders mag je sommige gebieden in andere landen niet betreden.

Koop niet gelijk dure apparatuur

Als beginnende fotograaf ben je ongetwijfeld zeer enthousiast. Je hebt misschien een ruim budget voor de camera en gaat gelijk voor dure apparatuur. Dit klinkt aantrekkelijk, maar toch is het niet verstandig om als beginnende fotograaf dure apparatuur te kopen. Als beginnende fotograaf moet je namelijk eerst weten of het een beetje bij je past. Misschien vind je fotograferen direct hartstikke leuk, maar het kan ook zijn dat het niets voor je is. Dan is het zonde om voor kostbare apparatuur te gaan.

Je hebt als beginnende fotograaf ook geen dure apparatuur nodig. Dit is meer iets voor experts. Met een relatief goedkope camera kun je tegenwoordig ook al prachtige foto's maken. Eenvoud siert de mens, maar ook een beginnende fotograaf!

Neem je camera altijd mee

Je hebt als amateurfotograaf in je leven ongetwijfeld veel foto's gemaakt. Dan merk je dat de mooiste foto's vaak op onverwachte momenten komen. Wanneer je bijvoorbeeld vakantiefoto's maakt, dan zijn de geforceerde vakantiefoto's het minst aantrekkelijk. Denk aan foto's waarbij iedereen plichtmatig naar de camera lacht met een geveinsde glimlach. De mooiste foto's zijn de onverwachte foto's en daarom moet je als beginnende fotograaf je camera altijd bij je hebben.

Misschien vind je het leuk om foto's van vogels te maken. Tijdens je avondwandeling zie je plots een unieke vogel en dan maak je er snel een foto van.

Leer eerst de basisregels

Op internet vind je veel informatie over fotografie. Als beginnende fotograaf kan dit eerst overweldigend zijn. Wanneer je een artikel doorneemt, dan kom je ongetwijfeld termen tegen die je nog nooit hebt gehoord. We raden je dan ook aan om eerst de basisregels te leren. Ga vervolgens aan de slag en lees geen artikelen voor professionals wanneer je nog een beginner bent. Dit lijkt wellicht bevorderend voor het leerproces, maar het tegendeel is het geval.

Vraag advies aan andere fotografen

Als beginnende fotograaf moet je niet alleen veel foto's maken, maar je moet ook blijven leren. Dit doe je in de eerste plaats door artikelen voor beginners te lezen. Maar je leert ook veel door in gesprek te gaan met ervaren fotografen. In de eerste plaats kun je fysiek met ze in gesprek gaan, maar misschien vind je dat een te grote stap. In dat geval kun je ook naar een speciaal forum voor fotografen. Daar maak je een account aan en vervolgens kun je topics starten.

Ga lekker experimenteren

De meeste fotografen gebruiken tegenwoordig een digitale camera. Vroeger was het schieten van een foute foto kostbaar. De foto's moest je laten ontwikkelen en pas dan zag je dat een foto mislukt was. Experimenteren heeft verschillende voordelen. In de eerste plaats leer je dan sneller wat je wel en niet moet doen. Daarnaast kom je er dan ook achter wat bij je past.

Sommige fotografen beginnen bijvoorbeeld met het schieten van foto's van de natuur. Maar misschien loop je door een stad en vind je het veel leuker om gebouwen te fotograferen. Je weet pas wat je leuk vindt om te fotograferen wanneer je echt begonnen bent.

Conclusie

Het is erg aantrekkelijk om de wereld van de fotografie te verkennen. Toch is het voor veel liefhebbers van fotografie een grote stap om daadwerkelijk foto's te schieten. Gelukkig is het helemaal niet eng en met de tips uit dit artikel weet je precies wat je te doen staat!

afbeelding van Redactie

Redactiedigifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie