Broer- en zussendag: een memorabel familieportret
Met broer en zussendag voor de deur, aanstaande zondag, is het een leuke gelegenheid om je wat tips te geven voor het maken van een mooi familieportret.
Technisch goed
Zoals bij iedere foto is het een goede gewoonte om ervoor te zorgen dat de foto technisch goed is. Dat wil zeggen dat de belichting goed is, niet onder- of overbelicht. Bovendien is het, juist bij een ‘groepsfoto’, heel belangrijk dat alle gezichten scherp zijn. Om dat te bewerkstelligen is het een goed idee om het diafragma niet te wijd open te zetten, want dan zou de scherptediepte wel eens te klein kunnen zijn. Dit is natuurlijk afhankelijk van je objectief, dus zorg dat je je camera en je objectief al kent voordat je aan de slag gaat.
Goede locatie voor je familieportret
Als je over een studio beschikt, is dat natuurlijk erg handig. Je hebt dan zelf de controle over het licht en het is niet moeilijk om de aandacht van alle familieleden enige tijd vast te houden. Maar het kan ook wat saai zijn, en bovendien hebben we niet allemaal een studio voorhanden. Een buitenlocatie is dan erg leuk, vooral als het mooi weer is. Zoek een mooi plekje, maar houd in je achterhoofd dat de locatie alleen maar als achtergrond dient. Is het erg druk, zoek dan een andere plek op, zeker als je met (kleine) kinderen te maken hebt. Die zijn snel afgeleid. Bovendien heb je kans op voorbijgangers in je foto, wat voor de foto zelf ook een onnodige afleiding is. Een rustige plek en een neutrale achtergrond zijn handiger.
Goed licht
Wanneer je buiten aan de gang gaat voor je familieportret, heb je het licht niet helemaal onder controle. Als het een zonnige dag is, kun je beter vroeg op de dag of juist in de namiddag op pad gaan, wanneer het licht wat zachter is. Of ga op zoek naar een afdakje, dat geeft ook vaak mooi diffuus licht. Pas op voor fel tegenlicht. Fotografeer je binnen? Kijk dan of je lampen in huis kunt gebruiken, of externe flitsers mee kunt nemen. Deze kun je eventueel ook huren. Als je de lampen te fel vindt kun je dun papier of zelfs een dun wit laken gebruiken om het zachter te maken. Probeer het eerst uit voordat je de familie erbij haalt, want anders duurt de hele sessie misschien te lang en krijg je vermoeide uitdrukkingen. Zeker wanneer je met kinderen aan de slag gaat.
Houd het gezellig
Er kunnen allerlei dingen misgaan als je aan het fotograferen bent. De vraag is hoe jij ermee omgaat. Probeer de stemming goed te houden, want jouw stemming en gedrag reflecteren op de anderen. Neem even een pauze als er iets fout gaat, zodat je de tijd hebt om het op te lossen. Til niet te zwaar aan technische dingen, doe je best en houd het leuk. Zorg dat je zelf plezier hebt, dan hebben anderen dat ook.
Wissel af
Bij een familieportret denk je in eerste instantie misschien aan geposeerde foto’s, maar dat hoeft helemaal niet. Veel fotografen beginnen hiermee, om ze in elk geval te hebben en aan te kunnen bieden. Daarna is het tijd voor lachen en gekkigheid. Laat ouders hun kinderen rondzwaaien, zet muziek op en doe een dansje. Zo krijg je leuke, ongedwongen foto’s en dat zijn juist leuke, blijvende herinneringen!
- Lees ook: Basisprincipes voor een mooi portret
- Lees ook: Tips: zo maak je echt leuke familieportretten!