Boekentips: fotoboeken over analoge fotografie - en meer

Christel  de Wolff 2171

Analoge fotografie is terug van nooit weggeweest! We delen informatieve en inspirerende boeken die je helpen om je weg in de doka te leren kennen. Wie liever digitaal blijft fotograferen, of gewoon geïnspireerd wil worden door mooie fotografie, hebben we natuurlijk ook weer een paar aanraders op een rijtje gezet.

OUT NOW: DIGIFOTO Pro 1.2023 - alles over analoge fotografie. 

Eduard de Kam
Focus op fotografie - Analoge fotografie

Dit boek biedt een flinke handreiking om aan de slag te gaan met analoge fotografie. Er is een klein overzicht van de soorten camera’s waar je uit kunt kiezen. Wat voor type film daarin gaat en hoe je deze plaatst. De technische basis van het fotograferen komt aan de orde, je moet bij de meeste oudere camera’s immers alles zelf instellen om een goed belicht negatief te krijgen. De dingen die je nodig hebt voor het werken in de donkere kamer om de belichte film te ontwikkelen en daarna het maken van proefstroken en de afdrukken, inclusief de technieken die als ‘doordrukken’ en ’tegenhouden’ bekend staan, worden allemaal uitgelegd. Er is ook aandacht voor enkele alternatieve fotografische technieken zoals de blauwdruk en afwijkende opties voor het ontwikkelen van films zoals ‘cross-processing’. Uiteraard is er ook aandacht voor de combinatie van analoog opnemen en digitaal verwerken.

Adviesprijs € 34,99 | ISBN 9789463562768 | Info vanduurenmedia.nl/fotografie

Piet Pulles
Het Doka Boek 2.0

Bijna tweehonderd jaar geleden werd de ambachtelijke fotografie uitgevonden.
In de loop van die twee eeuwen werd het analoge procedé verbeterd en geperfectioneerd. En toen was het ineens, binnen een paar jaar, over. De fotowereld werd digitaal. De doka ging dicht. Die bijna-dood ervaring van de traditionele fotografie duurde enkele jaren maar nu lijkt deze nobele techniek weer bescheiden uit haar as te herrijzen. Niet meer als workflow in de professionele sector maar wel bij kunstenaars en serieuze liefhebbers, die de bijzondere kwaliteit ervan kunnen waarderen. Dit boek leert je de basistechnieken van het afdrukken en vergroten van zwart-wit negatieven en ook het ontwikkelen van zwart-witfilmmateriaal.

Adviesprijs € 29,95 | ISBN 9789090349992 I Info dokaboek.nl

Jimmy Nelson
Between the Sea and the Sky

Ver weg en op moeilijk te bereiken plekken. Dat is waar Jimmy Nelson zich meestal bevindt. De kunstenaar reist non-stop de wereld af en legt contact met inheemse volkeren die hij vastlegt in boeken als Before They Pass Away en Homage to Humanity. Maar in het voorjaar van 2020 was reizen plots onmogelijk. In plaats van het vliegtuig pakte Nelson de fiets en reed hij langs vissersdorpen, polderlandschappen en vestingstadjes. Hij ontdekte de traditionele Nederlandse dracht en realiseerde zich dat die eigenlijk net zo bijzonder is als de culturele uitingen van de Papoea’s of Maasai. Nelson greep de pandemie aan om Nederland in beeld te brengen zoals dat niet eerder gedaan is. In zijn nieuwe boek Between the Sea and the Sky portretteert hij twintig gemeenschappen in dracht en de omgeving die hen gevormd heeft – van het Zeeuwse Axel tot het Friese Hindeloopen en van Katwijk tot Rijssen. Het boek toont een deel van de Nederlandse identiteit die bijna verdwenen en vergeten is. Als onderdompeling in de cultuur van zijn geadopteerde vaderland is Between the Sea and the Sky bovendien Jimmy Nelsons meest persoonlijke boek tot nu toe.

Adviesprijs € 125,00 | ISBN 9789083083223  I Info jimmynelson.com

Marcel van Luit
Where the dreamers go

Where the dreamers go voert ons mee naar de droomwereld van fotograaf Marcel van Luit. Hij kijkt bij het maken van zijn werk door de ogen van een kind. Met verwondering en onbegrensde fantasie creëert hij werelden waar hij zelf in donkere tijden naar zou willen ontsnappen. In zijn werk vinden we verborgen boodschappen van hoop, vertrouwen en liefde. Daarnaast wil Marcel ons laten zien dat met verbeeldingskracht alles mogelijk is. In een tijd van persoonlijke uitdagingen of angst voor dingen die om ons heen gebeuren wil Marcel ons geruststellen met zijn werk. Kunst kan daarin een grote rol spelen. Met dit boek wil Marcel anderen helpen om te gaan where the dreamers go op het moment dat ze het nodig hebben.

Adviesprijs 69,00 | ISBN 9789491525940 | Info uitgeverijkomma.nl

Frans Lemmens Marjolijn van Steeden
NL365 - A Year in the Netherlands

NL365 is zonder twijfel een van de meest uitgebreide fotoboeken die ooit over ons land zijn verschenen. Iconische beelden van molens, Amsterdamse grachten en tulpen gaan hand in hand met hedendaagse thema's als landbouwinnovatie, dancefestivals, Dutch design en moderne architectuur. Ook de rijke geschiedenis van de koppige maar tolerante Nederlanders verschijnen in beeld. Hiermee brengt topfotograaf Frans Lemmens alle facetten en disciplines, waarin hij excelleert, samen, en toont hij Nederland met al haar schoonheid en bijzonderheid aan de wereld. Lemmens laat ons een bruisend Nederland zien. Dit omvangrijke boek is een lust voor het oog en een ode aan een prachtig land.

Adviesprijs € 49,99 | ISBN 9789089899170   | Info terralannoo.nl

Eric Strijbos
200 jaar in fotografie

Tweehonderd jaar fotografie betekent niet zozeer de geschiedenis van een techniek, maar vooral twee eeuwen vol historische beelden van de mens – van vreugde en verdriet, van liefde en leed, van successen en mislukkingen, maar ook van hoop. Lange tijd konden fotografen slechts statische beelden maken. Voor de belichting waren vele minuten of zelfs langer nodig, zodat beweging, gebeurtenissen en nieuws niet direct vastgelegd konden worden. Toch levert ook dit fascinerende, magische beelden op. Pas aan het eind van de 19de eeuw verschenen er camera’s met een snellere sluitertijd. In de eerste helft van de 20ste eeuw ontwikkelde de fototechniek zich snel en werden er foto’s van tal van gebeurtenissen gemaakt: politiek, werk, evenementen, feesten, oorlog, liefde, reizen, techniek, beroemdheden, familie… Al deze thema’s komen terug in dit boek. In de 20ste eeuw werd de fotografie ook verheven tot kunst, ook al waren veel foto’s helemaal niet als kunst bedoeld. Werk van fotografen als Eugène Atget, Walker Evans, Dorothea Lange, Ansel Adams en Alfred Eisenstaedt is nu wereldberoemd, en een aantal van hen krijgt in dit boek speciale aandacht. Daarnaast zijn er ook veel foto’s van minder bekende maar niet minder interessante fotografen, die samen een boeiend verhaal vertellen – een verhaal van tweehonderd jaar geschiedenis van de mens.

Adviesprijs 39,99 | ISBN 9789036641456 | Info rebo-publishers.com

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel