Bijzondere Urbex-locaties

Bijzondere Urbex-locaties

Redactie digifoto Starter 6813

Het vinden van geschikte urbex-locaties is niet zo eenvoudig. Wij zetten er een paar voor je op een rijtje. Vergeet niet het vorige artikel met tips en tricks voor urbex-fotografie te lezen.

Doel, België

Dit bijna-spookdorp in Oost-Vlaanderen is misschien wel de bekendste urbex-locatie in de Benelux. Door plannen voor uitbreiding van de Antwerpse haven, werd al in de jaren '60 bekend dat het dorp zou verdwijnen. Vijftig jaar later is het dorp er echter nog steeds, al wonen er naar schatting nog minder dan 200 inwoners, van de 1300 die er in 1972 nog woonden. Veel huizen en andere gebouwen staan leeg en het dorp zelf is vrij te bezoeken.

Circuit van Reims-Gueux, Frankrijk

Een zeer bijzondere urbex-locatie is het oude circuit van Reims-Gueux, aan de doorgaande weg D27 iets ten westen van Reims, Frankrijk. Tot 1972 werden hier auto- en motorraces verreden, maar pas in 2002 is het grootste deel van het circuit gesloopt. De pitstraat, tribunes en enkele bijgebouwtjes zijn echter bewaard gebleven, terwijl het voormalige rechte stuk van het circuit, nu een doorgaande weg is. Je rijdt dus met je auto door deze bijzondere urbex-locatie. De gebouwen zelf zijn afgesloten, maar de tribunes en de pithokjes zijn begaanbaar. Je proeft er nog steeds de sfeer uit de jaren '60 en vroege jaren '70. Een aanrader als je in de buurt van Reims bent!

Tsjernobyl, Oekraïne

Op 26 april 1986 vond een van de bekendste kernrampen ooit plaats. Reactor 4 van de kerncentrale in Tsjernobyl ontploft en maakt een gigantisch gebied onbewoonbaar. Niet alleen het 15.000 inwoners tellende stadje Tsjernobyl zelf wordt ontruimd, ook de ruim drie keer grotere stad Prypjat stroomt leeg. Het is die laatste stad die je waarschijnlijk van de foto's kent, met het kenmerkende verlaten zwembad en het eenzame, wegroestende reuzenrad. Je kunt het gebied niet zomaar in, maar onder begeleiding zijn er wel rondleidingen te krijgen.

Hashima, Japan

Bijna net zo bizar als Prypjat, is dit verlaten eiland voor de kust van Japan. Aan het eind van de negentiende eeuw kocht Mitsubishi het eiland om steenkool te winnen uit de zee. Er kwamen steeds meer mensen te werken én te wonen op het eilandje, totdat er in 1959 meer dan 5000 mensen op Hashima woonde. In 1974 bleek het uit zee winnen van kolen niet meer financieel aantrekkelijk en is het eiland verlaten. Sinds 2009 kan een klein deel van het eiland weer bezocht worden.

Lees in dit artikel meer over urbex-fotografie.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie

afbeelding van Jeroen de Jong

Voor je een reisje naar prypjat plant wel even goed informeren of je er nog mag komen als toerist. Afgelopen zomer kreeg ik in Oekraïne nog berichten te horen dat in verband met de huidige situatie in het oosten en de vele bosbranden dit jaar het gebied niet toegankelijk was voor toeristen. Ook een cursus russisch is aan te bevelen! En als je je reisje Oekraïne dan toch plant zet dan meteen Lviv en de Karpaten op je agenda voor de nodige mooie plaatjes!

afbeelding van Hanno van Dijk

Ook dichterbij huis zijn wel mooie locaties. Zoek maar eens op MBI Beton in Raalte.