Betrouwbaar? Chinese websites voor fotospullen

Amy Schutte 1044
Veel beginnend fotografen hebben (nog) geen gigantisch budget beschikbaar om te investeren in hun nieuwe hobby. Op Chinese websites kun je veel spullen vaak goedkoper aanschaffen. Wat zijn de voor- en nadelen?

Zoals in veel gevallen geldt: goedkoop is vaak duurkoop. Je kunt je camera daarom het beste bij een Nederlandse leverancier bestellen, waar je garantie hebt op het product. Met sommige accessoires ligt dat anders. Cameratassen, blaasbalgjes, statieven en zelfs objectieven worden voor een fractie van de prijs aangeboden in buitenlandse websites.

chinese websites, camera spullen, ali express, websites

Betrouwbaar

Niet elke buitenlandse (meestal Chinese) webshop is betrouwbaar. Vaak is het product dat je krijgt niet (precies) hetzelfde als het product dat je op de foto’s zag. Scroll maar eens over een site als Aliexpress, en je ziet overal exact dezelfde foto opduiken. Wanneer het product niet aan je verwachting voldoet, je nooit bereikt of kapot is wanneer je het ontvangt, is het vaak lastig om het bedrijf te bereiken. Geld terugkrijgen is nog lastiger. Het gebeurt wel eens, maar over het algemeen kun je het bedrag dat je besteed beter laag houden. Met geld dat je eventueel kunt missen, als het helemaal fout gaat. Dit soort websites brengen verschillende kleinere webwinkels samen. Lees de reviews om de betrouwbaarheid van degene die jouw product levert te controleren.

Import belasting op websites buiten EU

Omdat je aankopen van buiten Europa komen, moet je ook goed opletten wat voor extra kosten je nog moet betalen. Voor producten die minder dan 22 euro kosten betaal je niks extra, maar daarna betaal je tot 150 euro btw en inklaringskosten. Bij aankopen boven de 150 euro moeten mogelijk ook nog invoerrechten betaald worden.
De BTW is in principe 21%. Daarnaast kunnen postbedrijven extra inklaringskosten in rekening brengen. Dit zijn de kosten die ze maken, door jouw pakket bij de douane aan te melden. Deze kosten bedragen  13 euro (voor PostNL) en 17,50 euro voor EMS zendingen. Pakketjes die uit China komen worden steekproefsgewijs gecontroleerd. Zo kan het zijn dat je al jaren spullen binnenkrijgt zonder belast te worden. Maar dat wil niet zeggen dat het nooit gebeurt.


Namaak

Het importeren van namaak is verboden als het bedoeld is om er mee te handelen. Is het te mooi om waar te zijn? Dan is de kans groot dat je met namaak te maken hebt. Je loopt dan het risico dat je spullen bij de douane in beslag worden genomen.

Kwaliteit

Zoals we net al zeiden: soms zijn dingen te mooi om waar te zijn. Ondanks dat de productiekosten in China lager liggen, lever je ergens vaak ook aan kwaliteit in. Voor sommige producten vind je dat misschien niet zo erg. Maar wil je daadwerkelijk je dure camera met prijzig objectief risico laten lopen, door het op een statief van 10 euro te plaatsen?

chinese websites, camera spullen, ali express, websites

Alternatief

Camera apparatuur en accessoires zijn prijzig. Je kunt ze eventueel ook tweedehands aanschaffen. Op die manier koop je een degelijk, gebruikt product van een erkende fabrikant. Soms zelfs nog met geldige garantie.

De ervaringen met grote Chinese websites lopen enorm uiteen. Sommige mensen kopen er van alles, tot statieven en objectieven, en zweren erbij. Anderen beginnen er niet aan. Vergeet niet de belastingen die je wellicht moet betalen wanneer je boven 22 euro komt. Begin wellicht klein, met geld dat je eventueel kunt missen. Kleine accessoires, zoals camera straps, opbergdoosjes voor geheugenkaarten en eventueel tassen zijn vaak prima. Bezint eer ge begint en wees niet teleurgesteld als het tegenvalt.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy