Betere foto's met compositieregels

Betere foto's met compositieregels

Redactie digifoto Starter 12920
Geef je foto's extra sprankeling door ze een prettige compositie mee te geven. Niet de horizon en je onderwerp in het midden plaatsen, dat is al snel saai. Met de regel van derden of de gulden snede worden je foto's beter. We leggen het verschil tussen die twee regels uit en laten zien hoe je ze kunt gebruiken.

Ze worden nog wel eens verward, maar de regel van derden is niet hetzelfde als de gulden snede. Ze lijken wel veel op elkaar. De regel van derde is het gemakkelijkste: je deelt de foto op in negen gelijke rechthoeken doormiddel van twee horizontale en twee verticale lijnen. Het hoofdonderwerp moet dan op een van de lijnen, of beter, op de snijpunten van de lijnen liggen. Zo voorkom je dat je onderwerp saai in het midden wordt geplaatst.

Gulden Snede

Ook de gulden snede kun je gebruiken om een foto op te delen in negen vlakken. Wel is de regel wat lastiger te gebruiken, de negen vlakken zijn niet allemaal even groot. Ook komt er wat wiskunde bij kijken. De verhouding tussen het korte deel van de lijn en het lange deel van de lijn, moet gelijk zijn aan de verhouding tussen het lange deel van de lijn en het lange en korte deel van de lijn samen. De verhouding tussen het lange en het korte deel van de lijn is ongeveer 1,6 ofwel 'phi' (niet te verwarren met 'pi', dat je gebruikt om de omtrek van een cirkel te berekenen).

Volg je het nog? De afbeelding hieronder laat zien hoe de vlakverdeling van de gulden snede er uit ziet, na al dat rekenwerk. Je ziet dat de verdeling lijkt op die van de regel van derden maar dat de lijnen wat dichter naar het midden toe staan. Sommige mensen gebruiken liever de gulden snede omdat deze verhouding ook veel terugkomt in de natuur. Dat we die verhouding mooi vinden zou dan ook aangeboren zijn.

Welke regel moet je gebruiken?

Om het jezelf makkelijk te maken kun je prima toe met de regel van derden, hij lijkt immers op de gulden snede. De lijnen en de snijpunten liggen dicht bij elkaar. Veel camera's hebben de mogelijkheid om een raster op het beelscherm te tonen, zo kun je tijdens het fotograferen al gemakkelijk rekening houden met de compositie. Dit raster is bijna altijd het raster van de regel van derden. Wil je toch liever de gulden snede gebruiken? Dan hoef je alleen het onderwerp een fractie meer naar het midden te plaatsen. Dat scheelt weer een hoop rekenwerk!

In DIGIFOTO Starter 1.2011 gaan we uitgebreid in op verschillende compositieregels, waaronder de regel van derden. Ook kijkrichting, kader, perspectief en andere belangrijke aspecten van de compositie komen aan bod. Haal de DIGIFOTO Starter dus snel op bij de kiosk. Uitverkocht? Je kunt het magazine bij ons ook nabestellen, een andere optie is een digitale editie via Zinio.

Meer weten?

Wiskundigen onder ons kunnen zich op bijvoobeeld Wikipedia of Kennislink verder verdiepen in de gulden snede en verwante systemen zoals de Fibonacci-reeks en de gulden krul.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie

afbeelding van Admin

Erg handig!! Kan die lijntjes trouwens ook aanzetten op mijn android telefoon.