Betere actiefoto’s maken van je hond

Amy Schutte 3379
Niets zo leuk als een foto van een hond in een gekke manoeuvre, bevroren op precies het juist moment. Zwevend in de lucht, happend naar de bal of met een gekke gezichtsuitdrukking. Honden zijn alleen behoorlijk snel en niet altijd even voorspelbaar, dus het valt nog niet mee om zo’n foto te maken. Met deze tips vergroot je de kans op succes. Een goed luisterende hond vergroot die kans overigens ook aanzienlijk.

Camera

Voor een snel bewegend onderwerp als een vlugge hond is een camera met een hoge burst rate een aanrader. Denk bijvoorbeeld aan vijf frames per seconde. Zo kun je in de actie blijven fotograferen. Zet je camera in burst modus voor je begint. Voor rennende honden is dit een handige tool, want niet elk deel van een beweging is mooi in een foto.

Lens

Omdat honden snel rennen en in korte tijd ver van je af kunnen komen, is een lange lens geen slecht idee. Wat vooral nodig is, is ‘snel glas’. Dat betekent dat je lens een grote maximale diafragma opening heeft. Dit wordt aangeduid met een laag f/getal, het staat vaak op de lens vermeld en wordt bij de aankoop ook zeker vernoemd. f/1.8 is bijvoorbeeld een grote maximale opening. Zo’n lens wordt ‘snel glas’ genoemd omdat de elementen van glas zijn, en doordat het diafragma ver open kan, kun je de sluitertijd korter zetten. De belichting (daglicht) is dan nog steeds goed. Een korte sluitertijd is nodig om bewegingen te bevriezen, wat we wilden bereiken met deze foto. Zou je de sluitertijd langer zetten, dan zou je bewegingsonscherpte krijgen omdat de hond snel beweegt. Je zult voor een rennende hond al snel naar minstens 1/500 moeten. Bovendien kun je met een lange lens de achtergrond mooi onscherp maken (bokeh), waardoor de aandacht in je foto meer op de hond komt te liggen.

Instellingen

Als je camera een continue autofocus modus heeft (AF-C of Servo bij Canon) is dat zeker een aanrader. De camera zal dan de beweging van de hond ‘volgen’, waardoor de scherpte op het dier blijft. De sluitertijd zet je laag, tenminste 1/500 maar misschien nog wel korter. Het diafragma stel je naar wens in, afhankelijk wat de maximale ISO is voor je foto’s korrelig worden. Hoe groter het diafragma (lager f/getal) hoe meer de achtergrond onscherp is. Bij een heel laag f/getal zal de hond waarschijnlijk niet eens helemaal scherp zijn. Probeer dus altijd scherp te stellen op de ogen.

Oogcontact

Foto’s van dieren zijn over het algemeen sterker als er oogcontact is. Dat betekent dat je, bij een actiefoto, je jezelf zo moet positioneren dat de hond op je af komt rennen. Dan kijkt hij recht in de lens. Voor springfoto's is het een kwestie van uitproberen en veel foto’s maken. Het is handig om iemand bij je te hebben die de hond kan leiden, de bal kan gooien etc. Die persoon kan proberen de aandacht van de hond te trekken zodat ‘ie in de richting van de camera kijkt, Deze assistent of eigenaar moet dus altijd dicht bij jou zijn, of juist de bal in jouw richting gooien.

Andere ideeën

Een foto van een springende hond die een bal of een frisbee probeert te vangen, is ontzettend leuk en dynamisch. Je kunt hiervoor dezelfde instellingen en uitgangspunten gebruiken, alleen is oogcontact bij deze heel moeilijk en ook niet perse nodig. Springende honden zijn sowieso leuk in foto’s. Je kunt je assistent ook vragen een speeltje een stuk van de grond omhoog te halen. Omdat je ongeveer weet vanaf welk punt de hond gaat springen, kun je je iets beter voorbereiden. Je hebt hiervoor niet eens perse een lange lens nodig.


afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy