Beter leren fotograferen op de mooiste locaties

Redactie digifoto Starter 2911

Wil jij een reis maken waarbij je specifiek je fotovaardigheden kunt verbeteren? Dan is een georganiseerde fotoreis een interessante optie. Onder begeleiding van professionele fotografen leer je in een relatief korte periode heel veel bij over fotografie en maak je door het oog van je camera ook nog eens kennis met een land.

Fotoreizen zijn enorm populair! Tijdens een fotoreis ga je met een groep gepassioneerde fotografen naar een mooie plek om hier te fotograferen. Van het Noorderlicht in IJsland tot het spotten van ‘The Big Five’ in Afrika. Zo’n beetje alles wat je kunt bedenken, is mogelijk tijdens een fotoreis. De meeste fotoreizen zijn gericht op natuurfotografie.

Het voordeel van een fotoreis is dat je op pad gaat onder begeleiding van fotografen voor wie het gebied geen geheimen heeft. Ze kennen de mooiste plekjes, weten op welk tijdstip van de dag je het beste op welke locatie kunt zijn én ze kunnen je helpen bij het fotograferen. Je leert dus daadwerkelijk beter fotograferen terwijl je op een prachtige plek op aarde bent. Hoe tof is dat? Daarnaast kun je ook veel leren van je reisgenoten en schept een gedeelde hobby meteen een band.

Waardevol

Naast de groepsreizen is het soms ook mogelijk om een individuele fotoreis, alleen of met een partner te boeken. Het verblijf wordt geregeld door de organisatie. Je krijgt theorielessen die je toepast in de praktijk. Vaak worden na de expedities de foto’s van die dag met elkaar besproken. Dit is een waardevolle activiteit. Feedback geeft ruimte voor meer inzicht én inspiratie. De aanbieders organiseren de fotoreizen bovendien in de periodes van het jaar dat de natuur ter plekke op zijn mooist is. Zo krijg je echt de kans om met de beste en de mooiste foto's terug te keren. Individuele aandacht en effectieve begeleiding staan in de regel voorop tijdens dit soort reizen. Om die reden zijn de groepen vaak niet te groot. Dat brengt wel met zich mee dat een reis al snel vol zit. Dus heb jij je oog laten vallen op een bepaalde reis, dan is het verstandig om bijtijds te reserveren.

Let bij je keuzes ook goed op de voorwaarden. Wat is er in de prijs inbegrepen en welke dingen moet je apart aanschaffen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een vliegticket. Kortom, ook bij het vastleggen van een fotoreis, is een goede voorbereiding essentieel. Op die manier kun je vervelende verrassingen voorkomen.   

De mooiste fotoreizen binnen én buiten Europa

Er zijn heel wat aanbieders van de mooiste fotoreizen en dat aantal groeit ook nog altijd. Van grote organisaties die zich alleen richten op het organiseren van fotoreizen tot kleine ondernemingen die helemaal weg zijn van één bepaalde plek of één bepaald land. Hun drive is om deze liefde met andere fotografen te delen. Je hoeft ook niet meteen naar de andere kant van de wereld te vliegen. Er zijn ook genoeg mooie fotoreizen te vinden binnen Europa.

We zetten een aantal aanbieders van fotoreizen voor je op een rij:

Nordic Vision

Ben jij onder andere gek op het Noordelijke deel van Europa? Dan zit je bij Nordic Vision goed. Nordic Vision organiseert fotoreizen naar onder andere Noorwegen, Ierland, Finland, Estland, IJsland en Ierland. Maar ook nog dichter bij huis. Zo staan er bij Nordic Vision ook fotoreizen naar Nederland, Duitsland en Frankrijk op het programma. Maar bijvoorbeeld ook een fotoreis naar China. Kortom, keuze te over bij Nordic Vision.

Info www.fotoreizen.net

FotoTours

FotoTours combineert fotoreizen met workshops. Met een klein gezelschap van maximaal zes deelnemers en twee begeleiders ben je verzekerd van veel aandacht tijdens de reis. Ben je beginnend fotograaf of al (wat) verder gevorderd? Geen probleem. Iedere fotograaf krijgt begeleiding op zijn eigen niveau. Ieder seizoen ontdek je bij FotoTours een andere omgeving die dan op z’n mooist is. Daarnaast is het mogelijk om zelf een groep van zes fotografen te verzamelen en FotoTours in te schakelen voor de fotoreis. Je hoeft je dus niet aan te sluiten bij een groep onbekenden. Voor dit jaar heeft FotoTours fotoreizen naar Toscane (Italië), de Provence (Frankrijk), Schotland en IJsland op de agende staan.

Info www.fototours.nl

SNP Fotografiereizen

SNP is een onderdeel van de ANWB. Dit onderdeel richt zich helemaal op de organisatie van natuurreizen. Binnen dit onderdeel is er ook een sectie fotografiereizen. Tijdens de fotoreizen van SNP Natuurreizen leer je van een natuurfotograaf de fijne kneepjes van het vak. Je krijgt speciale opdrachten en bespreekt je werk met de docent. Deze fotografie vakanties vinden plaats op zeer fotogenieke plekken zoals Costa Rica, Finland en IJsland.

Info www.snp.nl/thema/fotograferen

Fotoreisspecialist

Fotoreisspecialist heeft een groot aanbod foto- en natuurreizen naar bijzondere en fotogenieke bestemmingen. Naast het bezig zijn met fotografie draait het bij Fotoreisspecialist tijdens de reizen ook om genieten en ontspannen. De reisbegeleiders zijn gepassioneerde en ervaren fotografen met een grote kennis van de gebieden. Zij nemen je mee naar unieke natuurlocaties tijdens de beste periodes. De fotoreizen zijn zo georganiseerd dat alles in het teken staat van flexibiliteit. De natuur laat zich immers niet regisseren.

Info www.fotoreisspecialist.nl

Tip(s) van de redactie!

Op de populaire social media kanalen Facebook en Instagram zien we de mooiste foto's voorbijkomen. Deze zijn niet zelden allemaal op dezelfde bestemmingen gemaakt. “We” gaan massaal naar IJsland of de Lofoten voor het noorderlicht. En ja, dat soort bestemmingen zijn prachtig. Om maar te zwijgen van het noorderlicht, misschien wel een van de mooiste fenomenen die moeder natuur te bieden heeft. Maar wees je er wel van bewust dat het tegenwoordig erg druk is op dit soort populaire bestemmingen. Bovendien kom je vaak met foto’s thuis die bij nader inzien toch minder origineel zijn. Zoek daarom eens een land of een stad uit die wat minder bekend is.

Daarnaast is een comfortabele rugzak die goede bescherming biedt voor al je gear van groot belang als je op fotoreis gaat. Deze gaat immers waarschijnlijk mee in het vliegtuig en vliegtuigen hebben nog wel eens turbulentie waardoor er van alles door elkaar schudt. En ook tijdens de reis zelf ben je regelmatig onderweg. Bus in, bus uit... Let er dus goed op dat de verdeelvlakken binnen de tas gescheiden zijn met dikke tussenstukken. Tussenstukken die “niet in paniek raken” van een beetje geschud.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie