Beginnerscursus: Werken met lensflares
Wanneer je net begint met fotograferen heb je mogelijk nog niet gehoord van de term ‘lensflare.’ Dit is een lichte vlek die je in de foto terugziet. Vaak vind je een lensflare aan de zijkant van de foto.
Hoe ontstaat een lensflare?
Om een lensflare te begrijpen, is het belangrijk om te kijken naar hoe de lens en sensor samenwerken. De sensor van je camera regelt hoe het licht overgezet wordt op foto. Op deze sensor zitten deeltjes die het licht opnemen en de lichtinformatie verwerken, ook wel fotonen genoemd. Het licht komt via je lens uiteindelijk op de sensor terecht. Met je lens bepaal je ook voor een gedeelte hoeveel licht er binnen komt.
Het verschil tussen de manier waarop de lens en sensor licht opnemen zit in de instellingen. Met je lens kun je met camera-instellingen, zoals diafragma en sluitertijd, controle krijgen over de belichting. De sensor kun je niet bij bepalen hoeveel licht het doorlaat. Het licht wordt namelijk door de lens gefilterd en gaat door diverse lensonderdelen heen, om uiteindelijk de camerasensor te bereiken. Daarbij is het belangrijk hoe het licht door de compartimenten schijnt. Als dit recht van voren komt, is de kans op een lensflare kleiner dan wanneer de zon van de zijkant of schuin van voren komt. Als het binnenkomende licht schuin via de lensonderdelen wordt opgenomen, reflecteert dit in de lens en wordt het licht niet direct naar de sensor doorgestuurd. Als je juist wil voorkomen dat je een lensflare in beeld ziet, dan kun je de zonnekap gebruiken.
Met welke lichtbronnen krijg je een lensflare?
Wanneer je op een zonnige dag buiten fotografeert is de zon de voornaamste lichtbron die zorg voor een lensflare. Maar je kunt nog meer soorten licht gebruiken voor een lensflare. Neem bijvoorbeeld een aansteker of zaklamp en houd deze schuin voor, of naast, je camera. Je kan eventueel ook een felle lamp op dezelfde manier gebruiken als je binnen fotografeert. Zorg dat het diafragma voldoende open staat, zodat genoeg licht binnen komt. Kies een niet al te lange sluitertijd om te voorkomen dat je overbelichte foto’s krijgt. In de onderstaande video zie je enkele manieren waarop je een lensflare tijdens het fotograferen toevoegt.
Deze video is in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.
Achteraf toevoegen
Daarnaast heb je ook de optie om achteraf een lensflare in de nabewerking toe te voegen. Vaak kom je met de brush-tool in Photoshop al een eind op weg. Lees hier snel hoe je dit doet!