Autofotografie: tips and tricks

Christel de Wolff 1020
Autofotografie heeft meer om het lijf dan je in eerste instantie zou verwachten. Het is wat anders dan een model van vlees en bloed voor de camera, maar zeker niet minder interessant of divers. Zeker als je een passie voor auto's hebt, is autofotografie een uitstekende keuze. Met deze tips maak jij de opvallendste en creatiefste autofoto's.

Spelen met verlichting

Bij ieder onderwerp is het belangrijk om goed gebruik te maken van de verlichting. Dit geldt misschien nog wel het meest bij het fotograferen van een auto. Door slim te spelen met het beschikbare licht of zelf je eigen verlichting en reflectoren mee te nemen, maak je jouw foto's een stuk interessanter. Met het licht kun je aandacht op specifieke details van de auto vestigen. Het valt aan te raden om te fotograferen rond zonsopgang of zonsondergang, wanneer het natuurlijke licht nog niet te hard is. In de schemering kun je de autoverlichting het mooist vastleggen. Ook in het donker kun je mooi spelen met verlichting. Kies bijvoorbeeld voor een lange sluitertijd en neem een statief mee om een actieve foto te maken van de langsrijdende auto. Het licht maakt een lang spoor en de omgeving blijft zichtbaar door de lange sluitertijd. Als je de weg opgaat is het verstandig om een goede autoverzekering af te sluiten. Een ongeluk zit in een klein hoekje en met een autoverzekering sluit je de nodige risico's uit.

Kies voor een verrassende omgeving

Bij auto's denkt iedereen aan asfalt en het valt dan ook aan te raden om de auto te fotograferen op een mooi stukje asfalt. Als je off-roaders fotografeert, kun je echter helemaal losgaan met de omgeving. Ga op zoek naar een ruim strand, een zandafgraving of een open plek in het bos om de auto optimaal vast te leggen. Door te kiezen voor een terrein met hoogteverschillen breng je direct naar voren dat deze auto op plekken komt die normaal niet bereikbaar zijn. Besteed ook aandacht aan de achtergrond, zoals een stedelijke achtergrond, een natuurlijke achtergrond of een industriële achtergrond. Het is belangrijk dat de achtergrond geen aandacht steelt van wat zich op de voorgrond afspeelt. Zo voorkom je dat de foto te chaotisch wordt en de kijker niet weet waar hij of zij de aandacht moet richten.

Let op details

Let bij het fotograferen op kleine details. Is de auto bijvoorbeeld goed schoon voordat je foto's gaat maken? Dit scheelt je een hoop tijd en moeite bij de nabewerking van de beelden. Hou je ook niet statisch aan een bepaald standpunt maar wissel dit af. Zo kun je toffe close-up beelden schieten van bijvoorbeeld details in de koplampen en dit afwisselen met foto's van de gehele auto in beweging.

 

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel