Art Central Rotterdam XL presenteert: Art Weekend Rotterdam

Christel  de Wolff 519
Het derde weekend van maart viert Art Central Rotterdam XL zijn tweede editie waarbij meer dan 30 kunstruimtes en kunstinstellingen hun tentoonstellingen openen met verruimde openingstijden, om een compleet programma van activiteiten aan te bieden die gratis toegankelijk zijn voor het publiek.

Meer dan 30 kunstruimtes en instellingen slaan de handen ineen om Rotterdam in het teken te zetten van hedendaagse kunst 

Het derde weekend van maart viert Art Central Rotterdam XL zijn tweede editie waarbij meer dan 30 kunstruimtes en kunstinstellingen hun tentoonstellingen openen met verruimde openingstijden, om een compleet programma van activiteiten aan te bieden die gratis toegankelijk zijn voor het publiek. Met een plattegrond en kaart leidt het Art Weekend het grote publiek langs de hedendaagse kunst in alle delen van de stad. Art Central Rotterdam XL heeft de ambitie de Rotterdamse artistieke scène niet alleen nationaal, maar ook internationaal te versterken. Het hele programma en de route tijdens het weekend wordt op 27 februari bekend gemaakt op de website van Art Central Rotterdam.

Van de Huidenclub tot Garage Rotterdam 

Van vrijdag 17 maart t/m zondag 19 maart is er door heel Rotterdam een rijk programma met activiteiten en tours. Kunstruimtes als de Huidenclub, Garage Rotterdam, Kunstinstituut Melly, maar ook galeries als Root Gallery, Frank Taal en Neck of the Woods presenteren dat weekend een speciaal programma van evenementen en rondleidingen. Zo is het mogelijk een rondleiding te reserveren en op pad te gaan met een ervaren kunstgids. Wat er te zien is? Veel werk van jonge en gevestigde kunstenaars in tentoonstellingen die variëren van avant-gardistisch tot hedendaagse kunst met installaties, schilderkunst, fotografie en beeldhouwkunst.

Centrale tentoonstelling bij Baanhof

Als stralend middelpunt zal bij nieuwkomer in de Rotterdamse kunstscène, Baanhof, de centrale tentoonstelling ‘SUBJECT: TRANSITION’ te zien zijn. Samengesteld door curator Anna Buyvid met kunstwerken van alle kunstruimtes, heeft de tentoonstelling als doel te reflecteren op transities in de breedste zin van het woord. “We bevinden ons in een tijd die sterk gedefinieerd wordt door het fenomeen ‘transities’: sociaal, cultureel, politiek, ecologisch. Hoe gaan kunstenaars om met deze transitie(s)? Ik wil een ruimte te creëren voor een discussie in de context van de stad Rotterdam en haar geschiedenis en hoe dit zich weer verhoudt tot de toekomst.” Op 17 maart van 20:00 - 01:00uur zal de tentoonstelling bij Baanhof feestelijk worden geopend. Tijdens Art Central Rotterdam XL Art Weekend zal Baanhof de thuishaven zijn waar zowel de opening als de centrale expositie SUBJECT: TRANSITION plaats zal vinden.

Baanhof is een bijzondere locatie in hartje Rotterdam. Na 30 jaar lang buiten gebruik te zijn geweest, is het van binnen gerenoveerd en weer in gebruik genomen door Studio Robert van Oosterom. Het pand heeft verschillende verdiepingen met allen een eigen karakter en functie. Absolute highlight is de verdieping met de collectie kunst en (design) meubels die - net als alle andere ruimtes - geboekt kan worden voor speciale gelegenheden. 

Over Art Central Rotterdam XL

Het concept Art Central Rotterdam XL is een initiatief van Muriel Mager (Contour Gallery) en Kiki Petratou (JOEY RAMONE) met als doel het weekend te positioneren en laten groeien tot een van de belangrijkste kunst weekenden wereldwijd met een groot aantal bezoekers. Tijdens de eerste editie in 2022  bezochten meer dan 3000 bezoekers de try-out met maar liefst dertig locaties. Na deze geslaagde eerste editie in samenwerking met Erika Vati van Art Index Rotterdam, is bij Muriel en Kiki de wens en visie ontstaan om er een jaarlijks evenement van te maken waarbij kwaliteit leveren en diversiteit omarmen belangrijke kernwaarden zijn. 

Info: www.artcentralrotterdam.nl

Gyz La Riviere, New Neapolis, 2020, TENT Rotterdam. Fotograaf: Aad Hoogendoorn

Meer tentoonstellingen

Bekijk exposities en andere fotografie-evenementen in onze online agenda

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel