Apparatuur voor landschapsfotografie

Redactie digifoto Starter 3331

Landschapsfotografie is heel toegankelijk. Maar wat voor apparatuur heb je nodig voor een goede landschapsfoto?

De beste camera is de camera die je bij je hebt, wordt weleens gezegd. Maar dat wil niet zeggen dat je zo gemakkelijk met elke camera - en alleen die camera - het beste resultaat uit je landschapsfotografie haalt. Wat neem je verder nog mee?

Lees ook: Vraag het dokter Dré: stel jouw prangende fotografie gerelateerde vragen!

landschapsfotografie, apparatuur

Wat heb je nodig voor landschapsfotografie - een camera

Ok, in eerste instantie natuurlijk wel een camera. Zonder camera geen foto’s! Je kunt in principe met iedere camera een landschapsfoto maken, maar met een camera waarbij je zelf instellingen kunt maken, kun je een beter resultaat behalen. Je hebt immers zelf meer controle over de uiteindelijke foto. Hoe groter het dynamisch bereik van je camera is, hoe makkelijker je met landschapsfotografie uit de voeten kunt. Het dynamisch bereik van je camera is het vermogen om hoge contrasten vast te leggen; het verschil tussen donker en licht. Omdat je met landschapsfotografie vaak met een lichte lucht te maken hebt, helpt dit je.

Objectieven voor landschapsfotografie

Het meest voor de hand liggende objectief voor landschapsfotografie, is een groothoek. Hiermee heb je een brede kijkhoek en kun je een groots landschap fotograferen. Maar je kunt je ook meer op de details in een landschap richten, en gaan voor een grotere brandpuntsafstand. Eventueel kun je foto’s aan elkaar ‘lijmen’ in de nabewerking en zo een panorama foto maken. Er zijn objectieven op de markt die (spat)waterdicht zijn. Wellicht is het een goed idee om dat te overwegen, aangezien je best eens overvallen zou kunnen worden door een onverwachte regenbui.

Statief

Een statief heeft een enorme toegevoegde waarde wanneer je aan landschapsfotografie doet. Een statief heeft sowieso als voordeel dat je meer tijd besteed aan het opstellen, en dus goed over je foto nadenkt. Buiten dat, geeft een statief je meer mogelijkheden. Je kunt fotograferen met lange sluitertijden. Hierdoor kun je bewegingsonscherpte in je foto aanbrengen (bijvoorbeeld voor wolken of bewegend water) of je diafragma verder knijpen. Ook kun je een statief gebruiken om je foto’s te stacken.

Afstandsbediening

Een afstandsbediening is ook handig in landschapsfotografie. Toegegeven, het is minder noodzakelijk dan de voorgaande drie, maar als je er één hebt, is het zeker geen slecht idee om deze in je cameratas mee te nemen. Het indrukken van de ontspanknop kan kleine trillingen in je camera veroorzaken, waardoor bewegingsonscherpte kan optreden, vooral wanneer je langere sluitertijden gebruikt. Je kunt eventueel de timer gebruiken, maar een afstandsbediening neemt dit probleem weg.

landschapsfotografie, apparatuur

ND filter

In landschapsfotografie is het leuk om te experimenteren. Je kunt bijvoorbeeld met lange sluitertijden fotograferen. Omdat je het diafragma niet onbeperkt kunt knijpen (op een gegeven moment is de opening dicht), kan je foto overdag snel overbelicht raken. Hiervoor kun je een ND filter gebruiken. Een ND filter is een grijsfilter dat het licht gelijkmatig verzwakt, waardoor het filter kleurloos is. Je ziet het gebruik ervan dus niet terug in je foto’s, maar het houdt wel licht tegen tijdens het fotograferen. ND filters, of grijsfilters worden ingedeeld naar de demping van het licht. De aanduiding is ND, gevolgd door een getal. Hoe hoger dit getal is, des te meer licht er tegen wordt gehouden.

Landschapsfotografie is veelzijdig. Met deze spullen in je cameratas heb je het juiste gereedschap om een mooie foto te maken. Verder is het aan jou!

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie

afbeelding van verco004_109265

Gaaf artikel.
Nog een Tip: Bij ISO 100 verkrijg je het grootste dynamische bereik.