Analoge camera om te oefenen

Analoge camera om te oefenen

Fokelien Broekstra 865
Op vlooienmarkten of in tweedehandswinkels kom je ze nog regelmatig tegen, de analoge camera’s. Analoge camera’s zijn nog steeds niet weg te denken uit onze maatschappij. Nog veel fotografen grijpen terug naar een analoge camera. Wij geven je een paar tips waarom het leuk kan zijn om met een analoge camera te experimenteren.

Zelf ontwikkelen of laten ontwikkelen

Het leuke aan analoge-fotografie is dat je jouw foto’s zelf kan ontwikkelen of laten ontwikkelen. Het zelf ontwikkelen is natuurlijk een handeling die je moet leren beheersen maar het is natuurlijk iedere keer weer spannend wat het eindresultaat gaat zijn.

Beperkt aantal opnames

Met een analoge camera kun je maar een beperkt aantal opnames maken. Hierdoor ben je genoodzaakt beter te kijken voor je een foto maakt. Iedere keer als jij de sluiterknop indrukt gaat er weer een van je schaarse foto’s verloren als je niet goed hebt gekeken. Neem hier daarom goed de tijd voor.

Unieke look

Iedere analoge foto heeft daarnaast zijn eigen uitstraling. Met een digitale camera kunnen we perfecte opnames maken. Elke analoge opname is uniek, dit komt door de chemische reacties die plaats vinden tijdens de ontwikkelingsprocedure. De look is bijna niet na te bootsen in Photoshop of ander bewerkingsprogramma.

Je skills worden verbeterd

Bij analoge fotografie ben  je actief bezig met alle elementen in je foto. Je staat bij het analoge fotograferen langer stil bij de compositie, lichtval, scherpstelling en het gehele beeld. Door onze spiegelreflex zijn we lui geworden. We verwijderen gewoon heel gemakkelijk een slechte foto en springen gemakkelijk door de beelden heen om te kijken of ze gelukt zijn.

Ben jij weleens terug gegaan naar de analoge tijd, nu je een digitale camera gebruikt? 
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien