Foto: Keilepand, door Frank Hanswijk - Group A

Amsterdamse Kahmann Gallery opent vestiging in Rotterdam

Christel  de Wolff 1256
Kahmann Gallery, de populaire Amsterdamse galerie van Roy Kahmann, opent op 26 juni een nieuwe vestiging in Rotterdam. De feestelijke opening wordt - geheel in stijl - verzorgd door fotojournalist Vincent Mentzel.

Als één van de bekendste fotojournalisten van Nederland zag Vincent Mentzel sinds de jaren ’70 verschillende internationale grootheden voor zijn camera. De Amsterdamse galerie, gespecialiseerd in vintage en hedendaagse fotografie, heeft door de jaren heen een succesvolle relatie opgebouwd met Rotterdam, wat heeft geleid tot het openen van deze nieuwe vestiging. Kahmann Gallery Rotterdam is te vinden in het Keilepand in het havengebied van Nieuw Mathenesse.Levendig epicentrum in wording

Kahmann Gallery is sinds 2005 gevestigd in de Amsterdamse Jordaan. De connectie met Rotterdam is mede ontstaan dankzij de succesvolle edities van de Haute Photographie beurs sinds 2016, die wordt voortgezet tijdens Rotterdam Art Week in 2022. De nieuwe ruimte ligt aan de Keilestraat 9, in het hart van het Merwe-Vierhavens project. De locatie is 150 m² groot en staat in het teken van compacte en dynamische tentoonstellingen en events. Het interieurontwerp werd ontwikkeld in samenwerking met Brandsing Meubelmakers, gevestigd in hetzelfde gebouw. Het pand beslaat 14.500 m², is vormgegeven door architectenbureau GROUP A in samenwerking met Studio ADAMS en genomineerd voor de Rotterdam Architectuurprijs. De locatie wordt de komende jaren ontwikkeld tot een bruisende omgeving waar wonen, werken, creativiteit en ondernemerschap in elkaar overvloeien. 

Foto: Zijaanzicht Kahmann Gallery, door Frank Hanswijk - Group A

De naakte waarheid van Kornbluh en Ten Broeke

De eerste expositie betreft een duo-show van Barry Kornbluh en Rutger ten Broeke. Beide fotografen hebben een indrukwekkend zwart-wit oeuvre met naaktheid als terugkerend thema. Barry Kornbluh (1952) verhuisde in 1977 naar New York en werkte bij de archieven van Magnum Photos. Hij studeerde er samen met Lisette Model en ontwikkelde een eigen visuele stijl. Zijn beelden zijn poëtisch en blurry, vaak donkere, dromerige foto’s met grove korrel. In de jaren ’90 kwam hij naar Amsterdam, waar hij zijn herkenbare, mysterieuze signatuur verder verfijnde. Rutger ten Broeke (1944) staat bekend om zijn klassieke zwart-wit werken waarin het naakte lichaam centraal staat in zijn zoektocht naar de relatie tussen het vrouwelijk lichaam en de natuur, met tijdloze en harmonieuze foto’s tot gevolg. Ten Broeke wordt geroemd om zijn analoge werk en zeer hoge kwaliteit prints. 

Foto: Portret Roy Kahmann, door Bastiaan Woudt

Altijd in beweging

Roy Kahmann, oprichter van Kahmann Gallery, over de opening van zijn nieuwe vestiging: “Met deze uitbreiding geven we gestalte aan de warme band die we hebben met onze relaties in Rotterdam. We willen de fotografie een mooi nieuw platform bieden, zodat nog meer mensen toegang krijgen tot deze bijzondere kunstvorm. Een kunstvorm die Vincent Mentzel als geen ander eigen is. Hij is een waar Nederlands fotografie-icoon en ik ben dan ook bijzonder trots dat hij degene is die op zaterdag 26 juni Kahmann Gallery Rotterdam opent. Ook de eerste expositie is bijzonder, aangezien Barry en Rutger al vanaf het begin in 2006 bij onze Gallery betrokken zijn. En dan de locatie, waar zoveel verschillende functies samenvallen. Voor ons zeker een passende match, want ook wij zijn altijd in beweging!”

Info: kahmanngallery.com

Over Vincent Mentzel

Persfotograaf Vincent Mentzel (1945) stond in de jaren ‘70 bekend als de ‘fotograaf van de macht.’ Hij portretteerde diverse ministers, staatshoofden en dictators; zijn foto van een omhoogkijkende minister-president Den Uyl werd in 1973 door World Press Photo uitgeroepen tot Beste Nederlandse Persfoto. Koningin Beatrix werd diverse malen door hem gefotografeerd, maar ook Paus Johannes Paulus II en Boris Jeltsin stonden voor zijn camera. Zijn buitenlandse reportagefoto’s zijn opvallend in hun eenvoud, met oog voor sfeer en het terloopse. Mentzel richtte in 2011 een fotofonds op bij het Rijksmuseum. Dankzij dit fonds wordt de collectie historische persfoto’s en fotojournalistiek van het museum online toegankelijk gemaakt voor het grote publiek. Zie ook vincentmentzel.nl

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel