Altijd bereikbaar en verbonden dankzij UTP-kabels

Christel de Wolff 362
De kans is groot dat je nog nooit van een UTP-kabel hebt gehoord. Toch zijn deze kabels onmisbaar in onze verbinding met de buitenwereld. UTP-kabels zijn namelijk niks meer dan Ethernetkabels, die je gebruikt voor je internetverbinding!

Geen fotograaf kan nog zonder internet. Of je nu professioneel werkt of fotografie als uit de hand gelopen hobby hanteert, vroeg of laat wil je jouw foto’s aan de buitenwereld tonen. Natuurlijk kun je foto’s via de post opsturen, of regelmatig mensen uitnodigen om jouw foto’s te komen bekijken op je televisie. Maar zoals je je al kunt voorstellen is het internet verreweg de meest gangbare en handige manier om jouw foto’s onder de aandacht te brengen. Je kunt je foto’s delen op je eigen website of posten op social media platformen zoals Facebook en Instagram.

Ethernet verbinding tot stand brengen

Om een internetverbinding tot stand te brengen heb je meerdere onderdelen nodig, waarbij gebruik van een UTP-kabel een vereiste is, ook wanneer je je meeste apparaten draadloos verbindt. Neem maar eens een kijkje bij de modem bij je thuis of op kantoor. Deze heeft meerdere aansluitingen, waar je met een UTP-kabel een computer, een netwerkprinter of andere apparatuur op kunt aansluiten.

Liever kabelaansluiting dan Wi-Fi

Wanneer je met een laptop of tablet werkt, zul je waarschijnlijk een Wi-Fi verbinding verkiezen boven een vaste internetaansluiting. Met name wanneer je vaak van werkplek wisselt, wil je niet hoeven stuntelen met extra kabels en is het vinden van een stopcontact om je apparaat op te laden al vervelend genoeg. Toch is het overwegen van een kabelaansluiting zeker de moeite waard. Een kabelverbinding door middel van UTP-kabels is altijd sneller en stabieler ten opzichte van Wi-Fi. Dit merk je meteen wanneer je foto’s wil versturen via bijvoorbeeld WeTransfer, maar ook wanneer je wil beeldbellen met een klant of je foto’s opslaat in de Cloud of op een NAS.

Welke UTP-kabel moet ik kopen?

De kans is groot dat je nog nooit van een UTP-kabel hebt gehoord, laat staan dat je dan meteen weet welke je moet bestellen, wanneer je een goed netwerk wil aanleggen in jouw (thuis)kantoor. Gelukkig is het niet zo moeilijk als het nu misschien lijkt. Er zijn diverse kant-en-klare UTP-kabels beschikbaar, die aan beide uiteindes een netwerkstekker hebben. Deze kun je in de meeste gevallen gewoon in je modem prikken en in je laptop, computer of bijvoorbeeld je smarttv.

Voor een optimale verbinding is het belangrijk om de juiste UTP-kabel te kiezen. Er zijn een aantal belangrijke zaken om op te letten. De eerste is de gewenste snelheid. Moderne apparatuur kan in de praktijk meestal tot een maximale snelheid van 100 MB/s per seconde met elkaar communiceren. (ongeveer 10 seconden voor een gigabyte) Het is dan ook belangrijk om een kabel uit te kiezen die deze snelheden aankan en het liefst nog een beetje meer, zodat je op de toekomst voorbereid bent.

Crossover kabels

Soms wil je apparaten met elkaar verbinden zonder de tussenkomst van een router, bijvoorbeeld bij het opstellen van een lokaal netwerk. Wat je dan nodig hebt is een speciale UTP-kabel die je crossover kabel noemt. Dankzij deze kabel verbind je twee gelijke apparaten zoals twee laptops of desktopcomputers met elkaar. Tegenwoordig wordt deze kabel niet meer zo veel gebruikt omdat de meeste moderne apparaten automatisch detecteren wat voor soort verbinding ze ontvangen via hun ethernetpoort. Wil je echter een oude iMac of Windows-computer gebruiken in je netwerk, is de kans groot dat je gebruik moet maken van een crossover kabel.

Meer weten over hardware?

Welke computerspecificaties heb je nodig om een beetje vloeiend te kunnen photoshoppen en waar moet een goede computer monitor aan voldoen? In DIGIFOTO Pro 2.2021 wordt antwoord gegeven op deze en andere prangende hardware vragen!

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel