Alles wat je wil weten over UV-filters

Alles wat je wil weten over UV-filters

Senta Bemelman 1025
In de fotografiewinkel of online ben je dit fotografie-accessoire vast eerder tegengekomen: het filter. Dit handige glaasje plaats je aan de voorkant van je lens en komt in veel varianten, zoals het UV-filter. Leer meer over dit handige accessoire!

Filters komen in veel varianten. Zo heb je bijvoorbeeld een ND-filter, een polarisatiefilter of een  Graduated neutral density filter. De naam verklapt de functie van het accessoire al, namelijk het filteren van het licht. Door het gebruik van een filter komt het zonlicht anders op de sensor van je camera terecht. Je kunt de werking van bijvoorbeeld een ND-filter vergelijken met een zonnebril, die het aanwezige licht donkerder maakt.

UV-Filter

Een UV-filter is speciaal op het zonlicht gericht. Zonnestralen bestaan uit ultraviolet (UV) licht. Door het gebruik van een speciaal filter verzacht je het aanwezige licht. Wanneer je zonder filter fotografeert bij fel zonlicht kun je een blauwe zweem in je foto krijgen. Het gebruik van een UV-filter kan dit ook tegengaan.

In de onderstaande videotutorial leer je nog meer over de werking van UV-filters en hoe je ermee werkt als fotograaf. Deze video is  in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta