Alles over USB-C-aansluitingen

Christel  de Wolff 1221
Tegenwoordig is de USB-C-aansluiting niet meer weg te denken uit onze dagelijkse workflow. De meeste nieuwe telefoontoestellen, camera’s en ook laptops maken er nu gebruik van. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over dit type USB-aansluiting.

USB staat voor Universal Serial Bus. Dat mag je meteen weer vergeten, maar wat je wel moet onthouden is dat USB de meest gebruikte aansluiting is. Door middel van USB, maak je bijvoorbeeld verbinding met een printer of sluit je je camera aan op je laptop. Ook het opladen van apparatuur gaat steeds vaker met een USB-aansluiting.

Verschillende typen USB-aansluiting

Er zijn meerdere soorten USB-aansluitingen, waarbij de ‘platte’ USB-A-poort het meest bekend is. Met de komst van mobiele apparaten is daar ook mini- en micro-USB bij gekomen. En tegenwoordig zien we steeds vaker de ovale USB-C-variant. Het grootste voordeel van USB-C is de speciale vorm. Waar je voorheen bij USB-A-aansluitingen nog wel eens aan het klungelen was met de boven- of onderkant van de stekker, past de USB-C-aansluiting op twee manieren. Doordat je niet meer hoeft te voelen op de tast, met als gevolg dat je je kabel met geweld in de poort probeert te duwen, gaat je USB-poort langer mee. Dit is met name waardevol bij gebruik van smartphones en andere mobiele apparaten die je regelmatig wil koppelen.

Opladen via USB-C

Van origine is USB ontworpen voor de overdracht van data. Het opladen van apparatuur door USB-aansluiting was ondergeschikt en ging dan ook vaak niet erg snel. Bij de ontwikkeling van USB-C is de overdracht van ‘energie’ (stroom dus) ook meegenomen. Een standaard USB-C-kabel is in staat om een maximum vermogen van 60 watt over te dragen (ten opzichte van 15 watt bij de voorgangers) en sommige USB-C-kabels gaan zelfs tot 100 watt. Hierdoor kun je je apparaten sneller opladen, maar ook wordt deze nieuwe standaard gebruikt bij het laten draaien van grotere apparaten zoals laptops. Deze hebben dan geen aparte netstroomaansluiting meer nodig.

Verschillende soorten USB-C-kabels

Doordat de USB-C-kabel zo breed ingezet kan worden, is het misschien moeilijk kiezen uit de diverse varianten. Zo moet je onder andere letten op het feit dat een dunnen kabel geen of vrij weinig stroom kan en mag vervoeren. Een dunne en lichte kabel is wel handig voor onderweg, zeker wanneer je beschikt over een autolader, maar je moet er wel rekening mee houden dat het opladen een stuk minder snel gaat dan met een dikke, stabiele kabel. Die laatstgenoemde is dan wel weer zwaarder en dat ga je echt merken in je reistas. Overigens kan een robuuste kabel wel veel stroom aan, maar kunnen de datasnelheden waarmee de kabel bestanden overdraagt wel tegenvallen in vergelijk met snellere kabels.

Kies de juiste USB-C-kabel

Door de ingebouwde chip van de USB-C-kabel is het niet mogelijk om de kabel te gebruiken voor andere snelheden of stroomverbruik. Dit is om de veiligheid te bewaren, maar kan vervelend zijn. Daarom is het belangrijk om de juiste USB-C-kabel te kiezen die bij jouw wensen en eisen past.

 

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel