Airportraits maken

Airportraits maken

Fokelien Broekstra 3361
Fotograaf en vliegtuigliefhebber Mike Kelley bracht uren door langs de start- en landingsbanen van grote vliegvelden over de hele wereld. Met een statief, camera en heel veel geduld, maakte hij een timelapse foto van alle stijgende en landende vliegtuigen. Maar hoe doet hij dat?

Airportraits

‘Airportraits’ is een indrukwekkend project om te zien. Duizenden stijgende en dalende vliegtuigen komen aan zijn lens voorbij. Mike Kelley spendeert soms wel acht uur achter elkaar naast de landingsbaan. Met zijn camera op statief legt hij elk vliegtuig vast dat voorbij komt. Nog veel langer is hij bezig met het uitzoeken van de beste posities van de vliegtuigen om ze uiteindelijk allemaal te combineren in één foto.

Jij kan dit ook!

Misschien lukt het niet om zoveel vliegtuigen in een beeld te verwerken als Mike Kelley deed. Maar een kleinere versie zou moeten lukken. Ga eens een dag langs de baan van een vliegveld staan. Positioneer je camera op statief, stel het juiste beeld en de juiste belichting in en wacht tot er een vliegtuig land of opstijgt. Heb je 3 of 4 vliegtuigen gefotografeerd. Dan heb je voor een begin wel genoeg. Zorg ook dat je een lege foto hebt en dat je camera niet beweegt tijdens de reportage. Het mooiste is als je een afstandsbediening hebt zodat je de camera niet aan hoeft te raken. Hierdoor heb je helemaal geen beweging in je beeld. 

Photoshop

In Photoshop kun je de foto’s samenvoegen, als je een beetje handig bent met Photoshop, weet je waarschijnlijk dat je een deel van de foto kan selecteren en dit in een losse laag kan plaatsen. Mocht je het allemaal wat moeilijker vinden. Dan is dit filmpje zeker een aanrader om te bekijken. Hier wordt uitgebreid besproken hoe je een sequence kan maken. Dit proces werkt hetzelfde als met de vliegtuigen.

Mike Kelley

Na een kunststudie in combinatie met milieukunde verhuisde Mike Kelley naar Lake Tahoe in de hoop een professionele snowboarder te worden. Een aantal jaar en een hoop blessures verder, vond Mike het wel goed en stopte ermee. Hij kreeg een aanbod om het interieur van een huis te fotograferen, van het een kwam het ander. Momenteel woont de fotograaf in Los Angeles en is gespecialiseerd in architectuur-, interieur-, en vliegtuigfotografie.

Meer werk van Mike is hier te bewonderen.

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien