Actioncams: klaar; af; actie!
Actioncams zijn al zo gewoon geworden dat zelfs de hamsters van Albert Heijn ze hebben, dus waarom jij nog niet? Nu ja, misschien denk je dat er in jouw leven niet genoeg actie is. Tenslotte is niet iedereen een sportheld. Toch kan het ook zonder veel action ontzettend leuk zijn om met een actioncam te werken.
Merken & modellen
Sport, vakantie en andere activiteiten zijn heel fotogeniek, maar sporten en fotograferen gaat vaak niet tegelijk. Een actioncam is dan een heel handige oplossing, waarmee je (sport)activiteiten heel gemakkelijk op de gevoelige plaat vastlegt. In foto’s én in video.
Het idee van een actioncam is simpel: je moet hem onder vrijwel alle omstandigheden gemakkelijk kunnen gebruiken. Hij moet dus schok- en waterbestendig zijn, zeer eenvoudig in de bediening en compact en licht. Omdat actie vrij onvoorspelbaar is en je geen tijd hebt om veel door de zoeker te kijken, heeft zo’n camera een heel grote beeldhoek. Zo krijg je alles in beeld zonder te hoeven mikken en is alles scherp, bovendien ziet het beeld er dan al snel heel hip en actief uit. Actie wordt vooral duidelijk wanneer je filmt, dus een actioncam is vooral een filmcamera.
Actioncams
De camera’s van GoPro zijn erg populair en worden het meeste verkocht. Alle modellen van het merk zijn goed, maar de specificaties verschillen nogal. Sony is echter minstens zo goed, zeker wat kleur betreft. Wel heeft Sony een andere vormfactor, beter bij het uit de hand filmen, minder handig wanneer je de camera wil monteren. Sommige merken als Rollei bieden een lagere kwaliteit, maar wel tegen een zeer concurrerende prijs. Bij 360 graden actioncams is de Nikon KeyMission 360 een zeer aantrekkelijke mogelijkheid, naast de actioncams met een minder grote beeldhoek van het merk (de KeyMission 80 en de KeyMission 170).
De camera’s van GoPro zijn erg populair en worden het meeste verkocht. Alle modellen van het merk zijn goed, maar de specificaties verschillen nogal. Sony is echter minstens zo goed, zeker wat kleur betreft. Wel heeft Sony een andere vormfactor, beter bij het uit de hand filmen, minder handig wanneer je de camera wil monteren. Sommige merken als Rollei bieden een lagere kwaliteit, maar wel tegen een zeer concurrerende prijs. Bij 360 graden actioncams is de Nikon KeyMission 360 een zeer aantrekkelijke mogelijkheid, naast de actioncams met een minder grote beeldhoek van het merk (de KeyMission 80 en de KeyMission 170).
Accessoires
Heel belangrijk bij Actioncams zijn de accessoires, bijvoorbeeld een waterdichte behuizing (voor zover niet ingebouwd) en een bevestiging. Veel accessoires én camera’s zijn beschikbaar met standaard GoPro-aansluitingen. De Chinese Xiaomi Yi heeft zelfs een tuigje (met een gewone statiefaansluiting), waardoor je deze actioncam aan een kat of ander beest kunt bevestigen, maar er bestaat ook een soortgelijk tuigje voor de GoPro.
360 graden
Je kunt kiezen tussen ca. 120 en 96 graden of minder qua beeldhoek. Maar je kunt ook een veel grotere beeldhoek kiezen: 360 graden, dus rondom. Heel leuk en interessant, zeker voor gebruik op sociale media. Youtube en Facebook zijn er in ieder geval prima op ingesteld: als je een 360-gradenfilm maakt, kun je deze meteen online zetten.
VR
Wanneer je een 360-gradenfilm terugziet met een VR-bril, krijg het gevoel in de wereld van iemand anders te stappen. Binnen de blik van zo’n bril valt ook de perspectivische vertekening van zo’n extreme groothoek niet meer op en kun je gewoon om je heen kijken. Bij 180 graden wordt de werkelijkheidsbeleving ineens abrupt onderbroken wanneer je je hoofd te ver omdraait, dan lijkt het alsof je van een platte aarde af valt.
Maar deze werkelijkheidsillusie wordt ook doorbroken wanneer de scherpte van het beeld onvoldoende is. De kwaliteit van de lens en van de sensor zal daarbij doorslaggevend zijn, hoewel de software ook een rol speelt. Wil je met een drone gaan filmen, let dan op de drones met geïntegreerde camera met een elektronisch bestuurde gimbal, die de camera stabiliseert. GoPro heeft zich daartegen al ingedekt: dat merk biedt ook een GoPro met bijbehorende drone.
LEES OOK: Nieuwe systeemcamera met 4K en een vernieuwd dualpixel autofocus systeem
Stitchen
Het stitchen werkt bij geen enkele filmende camera foutvrij: op de overgang van de twee objectieven zien we soms afgehakte hoofden en handen en dergelijke. Pijnloos voor de gefilmde persoon, maar soms pijnlijk bij het vertonen van belangrijke films. Dat heeft echter behalve met de software te maken met de beeldhoek en de afstand tussen de twee lenzen. Vooral met onderwerpen dichtbij de camera is dat probleem groot; op grotere afstand (meer dan twee meter) is er weinig meer van het stitchen te zien – bij de betere camera’s. Tip: nooit belangrijke onderwerpen aan de zijkant in de blinde hoek van de camera plaatsen.
Aanbod
Er is nu een heel groot aanbod aan actioncams. Voor een paar tientjes heb je al apparaten die geschikt zijn om op het strand een paar opnamen te maken, voor iets meer ook al bij het snorkelen. Het meest indrukwekkend zijn de 360-gradencamera’s vooral wanneer de beelden met een bijpassende VR-bril worden bekeken. Als Zuckerberg ongelijk krijgt en we binnenkort niet allemaal met een VR-bril op zitten te whatsappen dan kun je in ieder geval straks voor heel weinig geld een Oculus Rift kopen, dat is ook wat waard. De Oculus Rift is door Facebook al twee keer in prijs verlaagd en kost nu ongeveer € 400,-
Het enorme aanbod aan actioncams is voor de consument alleen maar prettig. Toch lijkt het erop dat de bekende merken de beste keuze bieden, tenzij je een actioncam ziet als een wegwerpcamera. De ontwikkelingen gaan snel, dus volgend jaar zien we waarschijnlijk al 8k-actioncams, maar dit jaar kun je al veel plezier met 4k in 360 graden beleven – of gewoon met een minder grote beeldhoek maar dan wat sportiever. Maar gewoon op de fiets of in zee kun je ook al spannende beelden maken!
Social VR
Algemeen is de verwachting dat Social VR heel belangrijk wordt; Facebook heeft niet voor niets drie jaar geleden Oculus gekocht voor twee miljard dollar. Google verwacht er ook veel van. Het idee is dat je dankzij VR als het ware aanwezig bent op de plaats van de ander. Je kunt in principe door de ogen van de ander kijken. Toch hebben Facebook en Google het nog niet helemaal begrepen. Nu wordt er een deels kunstmatige omgeving gecreëerd met kinderachtige poppetjes (avatars) van de social VR’rers. Het doet ons veel te veel denken aan Second World. Wat je wil zien is óf een goede afbeelding van de persoon in kwestie, óf echt de wereld door de ogen van de ander. Sommigen willen misschien zelfs VR-interactie met een mooiere versie van hun social VR partner, zoals in de SF-film Surrogates. Daar brengen mensen hun leven zittend in een stoel door, kijkend door de ogen van hun superaantrekkelijke robot-surrogaten die feitelijk hun leven leiden. Zo ver is het gelukkig nog niet.