Aan de slag: Newborn fotografie

Redactie 1371
Newborn fotografie is hot. Maar als fotograaf brengt het de nodige uitdagingen met zich mee. Een kwetsbaar onderwerp, dat zich niet naar jouw schema voegt en moeilijk te verplaatsen is. Hoe maak je een succesvolle fotoserie?

Een pasgeboren baby is iets waar veel jonge ouders trots op zijn. Ze willen het vluchtige moment dat ze zo klein zijn vastleggen in een mooie newborn fotoserie. Ze zien de mooiste, schattige plaatjes langskomen op internet en aangezien hun baby de allermooiste is, moet dat niveau zeker gehaald worden.

Setting

Het voordeel met pasgeboren baby's is dat ze nog niet veel doen. Ze lopen (of rollen) niet weg, dus je hebt de tijd om je opstelling te maken. Het enige waar je rekening mee moet houden, is hun schema van eten en slapen, alhoewel dat slapen prima in combinatie met de shoot kan. Maar ze volgen geen aanwijzingen, dus het is aan jou om er iets moois van te maken. Als je over een studio beschikt, kun je eventueel daar de foto’s maken. Maar in de meeste gevallen zullen de ouders er de voorkeur voor hebben om de foto’s in hun eigen huis te maken. De baby is dan lekker in zijn of haar eigen omgeving en zij kunnen sneller reageren op de wensen van het kindje. Zorg altijd voor een veilige opstelling en besteed wat aandacht aan de achtergrond. Een mooi geverfde muur kan prima werken, maar je kunt ook achtergronddoeken meebrengen. Als je maar van tevoren in je hoofd hebt wat je wil doen, dus als je zelf geen props meeneemt kun je beter van tevoren al eens langsgaan.

Licht in newborn fotografie

Eén van de belangrijkste elementen die je onder controle moet hebben voor newborn fotografie, is het licht. Baby’s hebben een bijzonder zachte, vaak perfecte huid die vaak erg licht van kleur is. Dat is één van de redenen dat newborn shoots zich goed lenen voor lichte foto’s, bijna tegen high key aan. Het past bij de lichte frisheid van een nieuw zacht wezentje. Zorg dus dat je over genoeg licht beschikt. Een groot raam kun je uitstekend gebruiken, het liefst aan de noordzijde. Of zorg zelf voor licht. Zorg dan wel voor zacht licht, harde schaduwen passen niet bij de ronde zachte vormen van het onderwerp. Bovendien wil je voorzichtig omspringen met de gevoelige ogen van de baby. Zet de lampen niet te ver weg en verzacht continu licht met een paraplu, softbox of bestaand licht eventueel met dunne witte lakens.

Apparatuur

Vrijwel iedere camera is geschikt voor newborn fotografie. Omdat je in wezen portretten schiet, kun je het beste een objectief gebruiken dat je graag gebruikt voor dit soort fotografie. Een 85mm op fullframe is populair, of een 50mm op crop. Een groot diafragma en onscherpe achtergrond werkt bijna altijd goed in portretten, en de zachtheid ervan past ook goed bij deze vorm van portretfotografie. Zorg er echter wel voor dat je scherptediepte niet te klein is. Het heeft de voorkeur om beide ogen scherp te hebben, en deze zullen zich zelden op dezelfde scherpte afstand bevinden. Immers, je werkt met bijzondere hoeken omdat je een veelal liggend onderwerp fotografeert. Veel newborn fotografen gaan dan ook niet wijder dan f/2.8.

Volgende keer nemen we je mee in de poses van baby’s voor newborn fotografie.

 

afbeelding van Redactie

Redactiedigifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie