7 tips voor het fotograferen van bloemen

7 tips voor het fotograferen van bloemen

  3367
Geregeld zien we in onze lezersgallery foto’s van prachtige, mooie en kleurrijke bloemen. Wil jij ook zulke foto’s maken, maar weet je niet precies hoe je dat doet? Geen paniek, wij zetten 7 tips voor je op een rijtje.

Close-up

Kleurrijke bloemen zijn perfect voor close-ups. Als je een close-up maakt, wil je dat de bloem eruit springt en niet de achter­grond. Kies daarom een groot diafragma (klein f-getal), of zoom ver in. Hierdoor heb je weinig scherptediepte en wordt de aandacht op de bloem gevestigd. Let er wel op dat je op de bloem scherp­stelt en niet op de achter­grond. Dit kun je oplossen door het scherpstellen handmatig te doen.


Foto © Andre Rooseleer

Insecten op de bloem

Vind je een foto van een bloem alleen maar saai? Wacht dan bijvoorbeeld totdat een insect op de bloem zit. Hierdoor ziet je foto er al meteen anders uit. Let wel op: het wachten kan soms wat langer duren, maar als er dan een insect op de bloem zit, moet je ook meteen je camera paraat hebben. Dus bereid je goed voor! Wil je weten hoe je insecten op bloemen kunt fotograferen? Lees dan deze tips van Dirk van den Berghen.


Foto © Marjo Steffen

Wissel van standpunt

Om niet steeds dezelfde foto van bloemen te maken, is wisselen van standpunt erg belangrijk. Ga eens op de grond liggen en maak een foto van onderaf of houd je camera hoger, lager of schuin. Het levert steeds een ander beeld op. Experimenteer hiermee, je zult al snel merken wat het beste en mooiste resultaat oplevert.


Foto © Gerrie van Stuijvenberg

Let op licht

Lichtval bepaalt de sfeer van je foto, houd hier rekening mee. Tijdens het eerste en het laatste uur zonlicht van de dag, ook wel het gouden uur genoemd, heb je het mooiste fotolicht. Daarom is een zonsop- of zonsondergang natuurlijk een prachtig moment om foto's te maken. Fotografeer niet tussen elf en twee uur, want het zonlicht is dan sfeerloos en zorgt onder meer voor harde schaduwen. Let er ook op waar het licht vandaan komt. Zo geeft tegenlicht bijvoorbeeld een ander beeld en andere sfeer aan je foto dan wanneer het licht van de zijkant komt.


Foto © Jantsje Bron

Wind

Bij het fotograferen van bloemen kan de wind een spelbreker zijn. Als het waait is het namelijk moeilijk om de camera te focussen. Je hebt hier vooral last van als je een close-up wilt maken. Je kunt dit oplossen door bijvoorbeeld de steel van de bloem vast te houden met een hand en met je andere hand de foto te maken. Inzoomen en handmatig scherpstellen gaan hierdoor wel lasti­ger. Je kunt ook proberen in te schatten wan­neer de wind even gaat liggen. Neem dan snel meerdere foto's achter elkaar voordat er weer een windvlaag komt. Maar de wind kan ook een leuke toevoeging zijn aan je foto. Kijk maar naar de foto van Joke Dingelhoff. Door de wind buigen de tulpen naar elkaar toe.


Foto © Joke Dingelhoff

Wees creatief

Een bloemenfoto hoeft helemaal niet saai en standaard te zijn. Wees creatief en probeer eens wat anders. Pak er bijvoorbeeld een vergrootglas of glazenbol bij. Of kies een ander standpunt waardoor je creatievere foto’s maakt. Laat je fantasie de vrije loop en je zult al snel zien dat je geen standaard foto van een bloem meer maakt.


Foto © Hilde Remerie


Foto © Jantsje Bron

Op zoek naar een geschikte locatie

Heb je geen kleurrijke achtertuin vol met bloemen? Ga dan op zoek naar een mooie locatie om bloemen te fotograferen. Zoek bijvoorbeeld locaties op internet op of ga er zelf op uit. Niets is leuker dan een mooi bloemenveld al fietsend of lopend te ontdekken. En vergeet natuurlijk niet om respect voor de natuur te tonen!