maak betere landschapsfoto's

6 veel voorkomende fouten in landschapsfotografie

Christel  de Wolff 6124

Landschap is een van de meest populaire genres in fotografie. Landschappen, of ze nu natuur of stadsaangezichten bevatten, zijn nu eenmaal inspirerend om naar te kijken.

Hoewel je niet bang hoeft te zijn dat je onderwerp weg loopt en landschapsfotografie daarmee best een rustgevende tak van sport is, is het nog niet zo makkelijk om het perfecte plaatje te schieten. Dit zijn zes veelgemaakte fouten in landschapsfotografie, herken jij ze bij jezelf?

Te veel details in je kader

Als je eenmaal voor een prachtig aangezicht staat, wil je dat allemaal in één beeld vangen. Daarmee loopt je het risico dat je een overkill aan details hebt. Als je geen duidelijke focus in je beeld hebt, is het daarmee minder interessant om naar te kijken. Kader je foto wat strakker, om ongewenste details buiten beeld te houden en je blik meer te richten op één bijzonder punt in het landschap.

Scheve horizon

De meest gemaakte fout in landschapsfotografie is ongetwijfeld de scheve horizon.  Zeker als je uit de hand fotografeert, moet je rekening houden met dat als je te hard afdrukt, automatisch je camera een beetje naar beneden drukt. Hard drukken is helemaal niet nodig, dus hou je camera zo recht mogelijk. Als je vanaf een statief fotografeert, heb je geen last van een scheve horizon doordat je de camera op het laatste moment beweegt. Als je echter niet goed oplet, staat je camera niet waterpas en zijn alsnog al je foto's een tikje scheef. Goed opletten dus!

Verkeerde moment

Het is nu eenmaal zo dat niet alle landschappen even interessant zijn. Dat betekent echter niet dat ze niet de moeite waard zijn om te fotograferen, je moet ze alleen zelf wat interessanter maken. Een landschap dat midden op de dag wat saai lijkt, kan later op de dag (wanneer de zon lager staat) ineens prachtige schaduwen en lijnenspel vertonen. Heb geduld en wacht op het juiste moment.

Niet nadenken

Het spreekt voor zich dat een goede foto zoveel meer is dan de camera richten en afdrukken. Een goede landschapsfoto is niet zomaar een snapshot van wat je voor je neus ziet. Zet de camera naar jouw hand en gebruik bijvoorbeeld scherptediepte om aan te geven wat echt belangrijk is in jouw foto. Zorg dat je belichting klopt en maak een mooie compositie.

Storende elementen

Er staan steeds meer windmolens en elektriciteitsmasten in het landschap.  Maar ook andere elementen zoals verkeersborden en geparkeerde auto's, kunnen een mooie landschapsfoto behoorlijk verpesten. Kies er zoveel mogelijk voor om deze buiten beeld te houden door goed te letten op je kader. Als het echt onmogelijk is om ze buiten beeld te houden, kun je er voor kiezen om de storende elementen uit je foto's te halen doormiddel van nabewerking. Het kost wat tijd om dit op een realistische manier te doen, maar het resultaat mag er dan ook zeker zijn.

Niet de juiste apparatuur

We zijn nog altijd van mening dat je een goede foto met iedere fotocamera zou kunnen maken. Je hebt niet de duurste lens of de camera met de meeste megapixels nodig om een mooie foto te maken. Wat we bedoelen met de juiste apparatuur is niet zo zeer de kwaliteit van je spullen, die hangen sterk af van budget en dat is voor iedereen persoonlijk, maar wel of je de juiste soort apparatuur kiest. Wil je bijvoorbeeld een mooie landschapsfoto maken waarbij het landschap op elkaar gedrukt wordt met een tele-effect? Dat lukt je natuurlijk alleen wanneer je fotografeert met een grote brandpuntsafstand en dus niet met een groothoek. Wil je juist voor het sterk vervormende element gaan in bijvoorbeeld een architectuurfoto? Dan zul juist niet je groothoekobjectief moeten vergeten.  Probeer van te voren te bedenken naar wat voor soort beelden je op zoek bent en pas je apparatuur daarop aan. 

We hebben diverse artikelen voor je klaar staan waarin we belangrijke gear en accessoires voor je op een rijtje zetten. Probeer bijvoorbeeld:

We hopen dat je na het lezen van deze zes veelvoorkomende fouten in landschapsfotografie geinspireerd bent om zelf op pad te gaan. We zien je resultaten graag tegemoet in onze lezersgallery.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel