Fotografeer de Tour de France

6 tips om wielrenners goed te fotograferen

Ruben den Boer 4574

Het grootste wielerevenement van het jaar, de Tour de France, is in volle gang. Hartstikke leuk voor beginnende en gevorderde fotografen, wielrennen is namelijk een prachtige sport om te fotograferen. Maar hoe maak je de perfecte foto van een groep wielrenners op hoge snelheid? Hier een paar tips!

1. Houd je sluitertijd laag voor een scherp beeld

Wil je de wielrenners haarscherp op de foto krijgen? Houd je sluitertijd dan zo laag mogelijk, een sluitertijd van 1/500 is vaak een goed uitgangspunt. Denk er wel aan dat je foto niet te donker wordt, schroef de ISO dus wat omhoog en zet eventueel je diafragma wat verder open om zoveel mogelijk licht te vangen. Maak alvast wat oefenfoto’s als er auto’s of motoren voor de koers uitrijden en pas je instellingen waar nodig aan, dan ben je helemaal voorbereid als de wielrenners voorbij komen.

2. Volg de wielrenners met je camera

Door je sluitertijd laag te houden bevries je het beeld als het ware, alles staat er haarscherp op. Maar het is natuurlijk mooi als je de snelheid van de renners vast kunt leggen op je foto, dit kun je op verschillende manieren doen. Een handige truc is om de wielrenners te ‘volgen’ met je camera, dit noemen we pannen. Door de wielrenner op de zelfde plek in het frame te houden krijg je deze scherp in beeld terwijl de achtergrond uitgeveegd lijkt te worden. Hierdoor zie je pas echt hoe snel de renner gaat.

3. Speel met de snelheid

Er zijn nog meer manieren om creatief om te gaan met deze snelheid. Kijk eens of je de achtergrond scherp kunt krijgen met een lagere sluitertijd, zodat het peloton er uitziet als een voorbij razende waas. Of neem een statief mee en kies voor een erg lage sluitertijd, hierdoor krijg je een bijna abstract beeld van de voorbijschietende renners.

4. Vergeet de omgeving niet

Als je naar de Tour de France kijkt kan het je niet ontgaan: alle beelden van de prachtige Franse natuur en monumenten. Ook jij kunt proberen om deze omgeving vast te leggen, wielrennen is immers een sport die zich in de buitenwereld afspeelt, in plaats van in een stadion. Probeer de wielrenner dus eens wat kleiner in beeld te brengen zodat je de omgeving er ook mooi op krijgt en speel met compositie.   

LEES OOK: Besteed (meer) aandacht aan je compositie

5. Maak serieopnames

Wielrenners kunnen razendsnel voorbij komen, knipper met je ogen en het is voorbij. Het is daarom handig om serieopnames te maken. Probeer zo veel mogelijk plaatjes te schieten in een zo kort mogelijke tijd, dan zit er bijna altijd wel een goede tussen. Als je camera de optie heeft kun je ervoor kiezen om in .jpg formaat te schieten in plaats van .raw, je camera kan dan namelijk nog sneller achter elkaar foto’s maken.

6. Zoek een goede plek om te staan

Je positionering is misschien wel een van de belangrijkste zaken om op te letten tijdens het fotograferen van wielrenners. Hier komt een stukje voorbereiding bij kijken. Zoek van tevoren een plattegrond van de route op en kijk waar de mooiste plekjes liggen. Je kunt zelf met de auto op pad gaan om goede locaties te zoeken, maar Google Maps kan je hier ook bij helpen. Goed plekken om te staan zijn bijvoorbeeld op een berg (wielrenners bewegen hier langzamer, dus heb je langer de tijd), in een bocht, bij de finish, of een plek waar de wielrenners vaker langskomen.

Deel je mooiste foto's

Met deze tips ben jij er helemaal klaar voor om de Tour de France, of een plaatselijke koers vast te leggen. Heb jij een mooie foto gemaakt? Wij zijn benieuwd naar het resultaat, dus vergeet deze niet te delen in onze fotogallery.

afbeelding van Ruben den Boer

Ruben den Boer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Ruben