5 Tips voor vakantiefotografie met je smartphone

Christel  de Wolff 1197
Door de coronacrisis vielen veel vakantieplannen in het water. Maar met zoveel mooi weer voor de deur is het in eigen land ook heerlijk vertoeven. Op vakantie heb je natuurlijk maar weinig zin om te sjouwen met grote en zware fotoapparatuur, maar dat betekent niet dat je dan maar helemaal geen foto's moet maken. Met een smartphone met goede camera in je zak, kun je al het moois wat je onderweg tegenkomt gewoon vastleggen.

De mooiste resultaten krijg je wanneer je onze tips in acht neemt naar aanleiding van onze ervaringen met de OPPO Find X2 Pro, de ultieme fotografie smartphone die onlangs een goud award van ons ontving.

1. Je belichting is het allerbelangrijkst

Net als bij het fotograferen met je spiegelreflex-  of systeemcamera is belichting het allerbelangrijkste. Fotografie blijft spelen met licht, met welke camera je ook schiet. Op het scherm van je telefoon kun je tikken om de belichting aan te passen. Tik je op een gedeelte van de foto, dan snapt je smartphone dat de camera daarop moet focussen én past hij de belichting daarop aan. Tik je op een licht gedeelte, dan wordt de rest van de foto vaak wat donkerder en andersom. Bij fel zonlicht op een terras in combinatie met de schaduw van een parasol lukt het je in sommige gevallen niet om een foto te maken omdat het verschil tussen de donkere en lichte delen van de foto te groot is. Dat heeft te maken met het dynamisch bereik wat je smartphonecamera vast kan leggen.

Met OPPO’s Ultra Night Mode 3.0 schiet je bovendien vanaf elke afstand de mooiste plaatjes onder de meest uitdagende lichtomstandigheden. De algoritmes van deze speciale nachtmodus zijn toepasbaar op alle drie de cameralenzen van de telefoon, en zorgen ervoor dat zelfs tijdens de donkerste momenten jouw foto’s scherp en duidelijk blijven.

Foto genomen met de OPPO Find X2 Pro

De OPPO Find X2 Pro is de koning van de telefooncamera's van dit moment en uitgerust met een 48MP Ultra Vision Camera Systeem. Deze smartphone heeft een zeer groot dynamisch bereik en daardoor blijven de details in zowel de lichte als de donkere delen van de foto heel goed gewaarborgd.

2. Met selectief scherpstellen bereik je het beste resultaat

Wanneer je op het scherm tikt voor de belichting zie je ook dat de focus verandert. De OPPO Find X2 Pro is zelf heel goed in het herkennen van onderwerpen. Zo voelt hij haarfijn aan of je een persoon wil fotograferen, een gebouw, zonsondergang of een maaltijd, en brengt deze dan automatisch in focus. Wil je dat niet, dan kun je de focus handmatig verleggen. Ook kun je in de Pro-modus van de camera nog kiezen voor een diafragma afstelling. Zo breng je het verschil tussen je onderwerp en de achtergrond extra goed naar voren en wordt je als kijker echt in de foto gezogen dankzij het prachtige bokeh. Zie hier een foto genomen met de OPPO Find X2 Pro groothoeklens.

Foto genomen met de OPPO Find X2 Pro ultragroothoek lens

Pro tip: De OPPO Find X2 Pro kan niet alleen inzoomen op onderwerpen die ver van je afstaan, ook dichtbij doen de camera's het heel goed. De smartphone kan dankzij de speciale macrofunctie loepzuivere details vastleggen tot op een afstand van slechts drie centimeter! Zie hieronder de macromodus camera in actie:
Foto’s genomen met de OPPO Find X2 Pro | Rechts: macromodus geactiveerd op de OPPO Find X2 Pro

3. Inzoomen kan en mag gewoon, ook met je smartphone!

Een veelgehoorde uitspraak als het op smartphone fotografie aankomt is dat je het beste kunt zoomen met je voeten. Dat wil zeggen: wil je een stukje dichterbij fotograferen, dan moet je een stukje dichterbij lopen. Dit gebruik stamt nog uit de tijd waarin smartphonecamera's nog niet heel goed waren en het inzoomen alleen digitaal ging, waardoor er vrij snel veel kwaliteitsverlies ontstond. Kies je voor een smartphone met goede camera’s, zoals de OPPO Find X2 Pro, dan kun je gebruik maken van verschillende zoomfuncties, zonder dat er geen kwaliteitsverlies optreedt.

Links: 0.6x / Rechts: 1x

Links: 6x / Rechts: 10x

De OPPO Find X2 Pro beschikt over een 48 megapixel ultragroothoeklens, een 48 megapixel groothoeklens, 13 megapixel telelens én 10x Hybrid Zoom ondersteuning – zie bovenstaande foto’s. De gloednieuwe OIS-driver chip gecombineerd met multi-focus beeldfusie technologie en een ultra resolutie-algoritme zorgt voor de consistentie van kleur en witbalans bij het schakelen tussen drie camera's, wat het zoomproces natuurlijker en soepeler maakt. Met deze smartphone fotografeer je dus moeiteloos zowel ultragroothoek als tele en je hoeft niet te zoomen met je voeten. En dat is natuurlijk extreem handig wanneer je op vakantie onverwacht op een hele drukke locatie komt en niet dichterbij kunt komen.

4. Vergeet de videofunctie niet!

Wanneer je op reis bent kun je prachtige stilstaande beelden maken voor in je fotoalbum, maar soms gebeuren er dingen die je gewoon echt op bewegend beeld vast moet leggen. De meeste smartphones zijn redelijk beperkt in de videofuncties, maar OPPO herdefinieert de mogelijkheden op het gebied van filmen met je smartphone. Niet voor niks is beroemd filmregisseur Werner Herzog erg fan van de OPPO Find X2 Pro die tijdens het filmen tot wel 30x kan inzoomen en beschikt over Ultra Steady Video Pro met een verbeterde beeldstabilisatie-algoritme. Naast 4K 60fps video's ondersteunt de telefoon ook Live HDR video-opname met technologieën die licht en schaduw in scènes met tegenlicht duidelijker onderscheiden. Met de Ultra Steady Video feature van de OPPO Find X2 Pro ben je bovendien altijd verzekerd van steady beeld (geen bibberende of onduidelijke video’s meer).

In deze video geeft Werner Herzog je tips voor het maken van professionele filmbeelden met deze smartphonecamera's. Denk onder andere aan het stilhouden van de camera, het experimenteren met standpunten en natuurlijk het letten op het geluid.  Met de videobewerkingsapp van OPPO, Soloop, kun je eenvoudig videobeelden editen en met één druk op de knop delen.

5. Wees niet bang voor kunstmatige intelligentie

Als het op artificial intelligence aankomt zijn veel fotografen nog wat terughoudend. Dat is nergens voor nodig, je kan het effect namelijk zo gek maken als je zelf wilt en in veel gevallen dragen de slimme instellingen van de smartphonecamera echt bij tot een beter beeld. Neem als voorbeeld de AI kleurwaarde-boost van de OPPO Find X2 Pro. Deze zorgt ervoor dat de kleuren die passen bij de te fotograferen onderwerpen nog sprankelender worden. De smartphone is in staat zelf het onderwerp te herkennen.

Jasper van Suyk, internationaal fotograaf, laat in deze video zien hoe de Find X2 Pro smartphone fotografie naar een hoger niveau tilt.

Fotografeer je bijvoorbeeld in het bos, dan zullen de groentinten van je foto afspatten. En ben je een enthousiaste foodlover die het niet kan laten om ieder hapje en drankje op Instagram te posten? Dan zorgt de AI van de OPPO Find X2 Pro ervoor dat je fotogenieke maaltijden er extra vers en appetijtelijk uitzien.

De OPPO Find X2 Pro is te koop bij onder andere Vodafone, KPN, T-Mobile en MediaMarkt.
Volg voor meer informatie @OPPONederland op Instagram en Facebook of bezoek de website: www.oppo.com/nl

Lees de complete review

De foto's in dit artikel zijn gemaakt met de OPPO Find X2 Pro.  De DIGIFOTO redactie mocht onlangs ook met dit toestel fotograferen en was erg onder de indruk van de kwaliteit van de camera's en de vele high tech functies. We beloonden de smartphone dan ook met een Goud award. Ons oordeel en de review lees je hier.

Maken en delen

Een van de grootste voordelen van het fotograferen en filmen met je mobiele telefoon is dat je de content meteen kunt delen met je contacten en op social media. Maak hier dan ook gebruik van en deel je mooie resultaten op Instagram of Facebook. Ook kun je ze natuurlijk insturen in onze gallery. Je maakt dan ook nog eens kans om in de spotlight te komen in een van de komende edities.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel