Tips voor Urban Exploring

4 tips voor urbex-fotografie

Aimée van Vuuren 1131
Urbex, kort voor Urban Exploring, is het bezoeken van verlaten gebouwen en niet openbaar toegankelijke locaties. Uiterste voorzichtigheid is een vereiste tijdens het verdiepen in urbex-fotografie in de praktijk. Wij geven je 4 tips voor een spannende maar veilige ervaring.

1. Ga niet alleen op pad

Voordat je je bezig gaat houden met het maken van urbex-fotografie, gaat er de nodige voorbereiding aan vooraf. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je nooit alleen op pad gaat. De plekken zijn vaak niet of niets afgesloten. Het is niet ongewoon om zwervers, vandalen of waak- en zwerfhonden tegen te komen op zulke locaties.

Lees ook: onze top 3 Urban Exploring locaties

2. Voorbereiding bij urbex-fotografie

Zoals bij de eerste tip al aangegeven is voorbereiding noodzakelijk. Eenmaal de plek gevonden? Kijk even op GoogleEarth of Streetview hoe de plek eruit ziet. Draag stevige schoenen en dichte kleding voor de glasscherven of splinters. Wees voorbereid op het feit dat sommige locaties niet toegankelijk zijn, neem dus meerdere locaties in gedachten waar je heen zou willen op die dag als je eerste keus niet toegankelijk is.

3. Apparatuur

Het is altijd handig bij urbex-fotografie een zaklamp mee te nemen. De locaties die je gaat bezoeken zijn vaak niet vrij toegankelijk en zal het licht ook niet meer werken, waardoor een zaklamp handig van pas komt. Extra batterijen en opladers zijn onmisbaar. Door urbex-fotografen wordt vaak als lens een wide-angle lens gebruikt of een lichte telelens. Als je niet even snel naar het toilet kan, is het meenemen van WC-papier ook geen slecht idee.

Lees ook ons artikel met een interview met urbex-fotograaf Patrick Nijhuis

4. Betrapt!

In de meeste gevallen ben je op grondgebied van een ander, wat betekent dat je je op illegaal terrein bevindt. Het belangrijkste is om rustig te blijven, te luisteren en mee te werken. Vaak kom je er met een waarschuwing of een boete van af. Laten zien dat je geen kwade bedoelingen hebt, scheelt vaak al een hele hoop.

Bij urbex-fotografie zit er toch een rauw randje aan het fotograferen, daar moet rekening mee gehouden worden. Voorbereiding is in dit geval het halve werk. Met bovenstaande tips heb je een veiligere ervaring met Urban Exploring.

afbeelding van Aimée1

Aimée van Vuuren | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Aimée