3 video's: hoe gebruik je een reportageflitser

Jooshua Franssen 8271
De reportageflitser is een van de meestgebruikte, maar ook meest onderschatte, vormen van externe lichtbronnen. Een reportageflitser kun je gemakkelijk meenemen, is veelzijdig en kan je net van dat beetje extra licht voorzien. Maar hoe gebruik je een reportageflitser in de praktijk?

Wanneer je extra licht nodig hebt tijdens het fotograferen, is een reportageflitser een handige uitkomst. Met een reportageflitser kun je jouw onderwerp extra belichten of juist bepaalde details of accenten extra op laten vallen. Toch zit er meer achter de reportageflitser en zijn er tal van technieken hoe je zo'n flitser kunt gebruiken. We hebben drie video's op een rij gezet die je een korte uitleg geven hoe je een reportageflitser inzet tijdens het fotograferen.

Mark Wallace – On-camera flash basics

Mark Wallace legt in deze video de basisinstellingen van een reportageflitser uit, voor zowel een Canon als Nikon camera. Vervolgens geeft hij een demonstratie hoe je een reportageflitser buiten en binnen kunt gebruiken en laat hij het verschil tussen het flitsen in diafragmavoorkeuze- en de handmatige stand zien.

Ed Vorosky – On-camera fill flash basics

Ed Vorosky geeft een kortere uitleg over het werken met een reportageflitser. Zijn advies is om in elk geval altijd een reportageflitser bij je te hebben, maar ook wanneer een reportageflitser wel of niet gebruikt moet worden. Hij bespreekt enkele instellingen op de reportageflitser, verschillende lichtsituaties en welke camerastanden je kunt gebruiken. Ook geeft hij een korte demonstratie hoe 'Flash Exposure Compensation' (Flits Belichting Compensatie) werkt en wat het doet.

Tony Northrup – Bounce Flash Basics

Wanneer je al een beetje bekend bent met het werken met een reportageflitser, dan biedt deze video van Tony Northrup een handige en korte aanvulling aan je kennis. Hij laat zien wat het verschil is met het richten van je reportageflitser en wat voor verschil dat oplevert.

afbeelding van Jooshua Franssen

Jooshua Franssen | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jooshua