3 tips voor de beginnende fotograaf

Redactie digifoto Starter 685
Als je net begint met fotografie kan er veel op je afkomen. Zoveel nieuwe woorden en dingen in een keer, kunnen erg lastig zijn en dat begrijpen we. Daarom hebben we 3 simpele tips op een rijtje gezet voor jou als beginnend fotograaf.

1. Fotografeer zoveel mogelijk

Dit betekent dat je eigenlijk altijd een camera bij je moet hebben. Als je nu niet over straat kan met een dure en grote camera, gebruik dan je smartphone. Waarom je van elk moment een foto zou moeten maken, is om jezelf te trainen. Elk fotografie moment is een kans om je geleerde technieken in de praktijk te laten zien. Er is niks moeilijks aan, het is puur oefenen. 

Probeer wel te oefenen met een doel. Bij het fotograferen is het belangrijk dat je denkt aan de compositie en aan het licht. Als je niet met de smartphone fotografeert, kan je meteen leren hoe je snel je instellingen aanpast. Na een tijdje kan je je instellingen aanpassen met je ogen dicht en weet je zeker dat het goed is. Je weet precies wat je moet doen om het beste licht te hebben en de juiste compositie te krijgen. Echter kom je hier niet als je niet te oefent!

2. Hou het simpel

Het werken met verschillende compositielijnen is niet het makkelijkste van fotografie en al helemaal niet als je net begint met fotografie. Voor jezelf kan je dit makkelijker maken door simpele foto's te maken. Maak je geen zorgen dat je technische termen niet kent of dat je de moeilijke wiskundige precisie niet ziet in je foto's. Kies voor een sterk onderwerp voor een rustige achtergrond. Zelfs het sterkste onderwerp kan wegvallen wanneer de achtergrond te druk is. Een simpele foto kan op die manier juist heel krachtig zijn.

3. Verspil geen tijd

Doordat je tegenwoordig overal tips en tricks kunt vinden over fotografie kan het zo zijn dat je je laat meeslepen. Af en toe een video kijken of een moeilijk artikel lezen kan natuurlijk geen kwaad, maar je moet deze nieuw geleerde technieken wel in de praktijk toepassen. Zonde van je tijd. Zoek ook niet alleen maar naar één bepaald fotografie onderdeel. Er zijn namelijk nog zoveel andere dingen te leren wat betreft fotografie, waarom zou je dan al je tijd besteden aan één onderwerp.

Denk bij het fotograferen aan de artikelen en video's. Verbeter je fouten tijdens het fotograferen, maar laat je niet meeslepen door de video's en artikelen. Gebruik dit enkel als hulp en niet als basis. Leren doe je door zelf te doen.

Lees ook: Hoe zet je de stap van amateur naar professioneel fotograaf?

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie