Leer gemakkelijk op (een van) deze manieren!

3 manieren om fotografie te leren

Senta Bemelman 1051
Fotografie leer je tegenwoordig niet alleen via een opleiding. Er zijn veel wegen die leiden tot Rome. Leer nu drie manieren waarop jij kennis opdoet op het gebied van fotografie.

De komst van het internet heeft er onder andere voor gezorgd dat fotografische kennis niet enkel wordt uitgewisseld in de collegebanken, maar ook gewoon op eigen bank, thuis. Je kunt op veel manieren jezelf ontwikkelen als fotograaf.  

Hieronder bespreken we enkele manieren waarop jij meer kennis krijgt als beginnend fotograaf. Iedereen leert op hun eigen manier en neemt informatie anders op. Sommige personen leren liever op een theoretische manier, terwijl anderen juist praktijkvoorbeelden nodig hebben. Zoek goed uit wat bij jou past!

Optie 1: Boeken (theoretisch leren)

Voor de liefhebbers van papier is dit een goede keuze. Je hoeft er niet voor de deur uit en kunt heerlijk op een vrije zondagmiddag in de achtertuin handige boeken weglezen. Ontspannend en informatief! Ga op zijn tijd wel op pad om de kennis toe te passen in de praktijk.  Er zijn ook veel digitale versies van boeken, toch handig voor op de iPad of E-reader!

Lees ook: 3 handige fotografieboeken voor iedere fotograaf!

Optie 2: Online tutorials (tussen praktijk en theorie in)

Omdat de drempel online erg laag is, delen veel fotografen of aspirant-fotografen online hun werk. Sommige personen zijn daarnaast ook fervente bloggers of vloggers. Daarnaast hebben veel fotografen hun eigen YouTube-kanaal met tips en trucs. Deze manier van leren zit precies tussen praktijk en theorie in door toevoeging van visuele elementen. Blogposts worden vaak aangevuld met voorbeeldfoto’s en in videotutorials zie je hoe het fotograferen in de praktijk eraan toe gaat.

Optie 3: Workshops en cursussen (praktisch leren)

Leer jij het beste door het fotograferen zelf? Probeer je verder op dit gebied te ontwikkelen door middel van workshops of cursussen. Hierbij worden praktijk en theorie samengebracht. Een fotografie-opleiding is vaak intensief en duurt relatief gezien erg lang wanneer je het vergelijkt met cursussen en workshops. Ook de prijs van de verkorte leertrajecten kan een voordeel zijn wanneer je budget niet erg ruim is. 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta