3 dingen die iedere beginnend fotograaf moet weten

3 dingen die iedere beginnend fotograaf moet weten

Senta Bemelman 928
Met jouw eerste camera gaat ook direct een nieuwe wereld vol informatie open. Je loopt tegen veel problemen aan en dat kan soms erg frustrerend zijn. Houd deze drie dingen in gedachten wanneer je net begint met fotograferen.

1: Talent is niet het belangrijkste

Veel fotografen gooien de handdoek snel in de ring omdat zij denken dat ze geen aanleg hebben.  Met aanleg wordt een soort natuurlijk talent om (bijvoorbeeld) snel technieken onder de knie te krijgen, bedoeld. Wanneer het niet direct lukt, bedenk je dan dat aangeboren talent niet altijd betekent dat die persoon ook een betere fotograaf is.

Een gemotiveerde fotograaf steekt veel uren in zelfontwikkeling en oefening. Hierdoor valt op gegeven moment waarschijnlijk het kwartje en krijg je nieuwe vaardigheden. Als iemand veel talent heeft, maar geen motivatie, dan zal het leerproces en de vaardigheden van die persoon stagneren. Focus op het vinden van motivatie, in plaats van aandacht schenken aan de angst voor het ontbreken van aanleg.

2: Kies je eigen tempo

Verwacht niet dat je binnen een week in de studio staat en diverse belichtingen kent. Begin bij de basis en bouw het stap-voor-stap op. Houd daarbij je eigen tempo en leerstijl aan. De een weet in rap tempo theoretische kennis toe te passen in de praktijk. Terwijl een ander juist tijd nodig heeft om de informatie te laten bezinken.

3: Wees lief voor jezelf

Het volgende punt is daarop een aanvulling. Kost het meer tijd om een bepaalde techniek te beheersen, kraak jezelf dan niet af. Wees lief voor jezelf en houd in gedachten dat leren een proces is. Door een positieve noot raak je eerder gemotiveerd dan frustratie.

Wanneer jij fouten maakt en deze accepteert en ervan leert, groei je als fotograaf. Blijf vooral proberen en geef niet op!

Wat wil jij een andere beginnend fotograaf meegeven?

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta