Voor de échte avonturier!

10 tips voor het fotograferen tijdens het mountainbiken

Renzo Gerritsen 1464
De spanning en uitdaging van het mountainbiken op de gevoelige plaat vastleggen? Lees hier 10 tips.

Selecteer je camera

Waarschijnlijk wil je je spiegelreflexcamera erbij pakken, maar je kunt die het beste thuislaten, Een DSLR is groot, lomp en zwaar om mee te nemen en de kans dat jij en je camera crashen is aanwezig. De meeste fotografen nemen daarom ook een kleinere, lichtere camera mee die wel wat kan hebben zoals een GoPro. 

Regel van derden

De regel van derden is een van de meest gebruikte composities onder beginners en professionals. Kijk naar wat je wilt fotograferen en deel je scène in drieën, zowel verticaal als horizontaal. Dit hoeft niet perfect te zijn. Plaats vervolgens je onderwerp (de rijder) op een van deze lijnen, of waar de lijnen elkaar kruisen. Dit creëert een foto die over het algemeen esthetisch meer aantrekkelijk is dan het plaatsen van je onderwerp in het midden, of een weg naar de zijkant. 

Leidende lijnen

Leidende lijnen zijn lijnen zoals een rij bomen, spoorlijnen of een wandelpad. Door het fotograferen van lijnen in je foto's dwing je jezelf om als het ware de lijn met jouw ogen te volgen totdat je het onderwerp ziet.

Hoek van fotograferen

Een hoog of een laag perspectief kan het gevoel van een foto totaal veranderen. Foto's die op borsthoogte genomen worden zijn vaak saaier en minder spannend dan foto's die vanaf een heel laag standpunt zijn genomen. Het fotograferen van een rijder op een laag standpunt zorgt er ook voor dat de rijder enorm groot en indrukwekkend lijkt. Het effect van de foto wordt hierdoor dus groter. Houd ook in het achterhoofd dat het nemen van foto's vanaf hoogte, vooral met groothoeklenzen, een groots gevoel geeft, alsof je zelf in het landschap aanwezig bent.

Kader

Door natuurlijke elementen te gebruiken zoals bloemen of hoog gras op de voorgrond van je foto, kun je een natuurlijk kader rond je onderwerp maken en het onderwerp meer aandacht geven. 

Mountainbiken

Belichting

De warme tonen van zonsopgang of zonsondergang zorgen voor een warm gevoel, een lage zon zorgt voor lange schaduwen en mooie contrasten of met zacht licht creëer je makkelijker een silhouet door tegen het licht in te fotograferen. Een goede belichting is essentieel en bepalend voor het gevoel wat je wilt overbrengen. Zorg dus altijd dat je in goed licht fotografeerd!

Panning

Èèn van de mooiste dingen aan mountainbiken zijn de snelheden die je kunt bereiken. Die snelheid maakt het helaas ook lastiger om de rijder scherp te fotograferen. Dit kun je voorkomen door tijdens het fotograferen mee te bewegen met je onderwerp. Als je met dezelfde snelheid en op het juiste moment met de rijder meebeweegt, krijg je de rijder scherp op beeld. Het mooie hieraan is dat je achtergrond dan onscherp zult worden en dat je echt die snelheid in het beeld kunt vastleggen.

Motion blur

Je kunt in plaats van een rijder scherp fotograferen ook motion blur, bewegingsonscherpte, creëren. Je beweegt nu niet mee met de rijder, maar laat de rijder tijdens het maken van de foto jouw beeld inrijden. De rijder zal door de snelheid onscherp worden afgebeeld. Dit geeft jou ook een gevoel van snelheid, maar dan net even anders.

motion blur

Bevries de snelheid

Waar je bij panning en motion blur met een langere sluitertijd werkt, kan je ook de snelheid bevriezen door een snelle sluitertijd te gebruiken. Tijdens het rijden zal de rijder dan worden 'bevroren'.

Diepte

Het maken van diepte is heel eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt is een voorwerp op de voorgrond zoals een rijder en een voorwerp op de achtergrond zoals het bos. Het maakt dan niet per se uit wat scherp is in het beeld en wat niet, de diepte zal aanwezig zijn. Wees je bewust van de mogelijkheden die er zijn en hoe je diepte kunt maken zodat je er je eigen draai aan kunt geven.

Lees ook: waar moet je op letten bij sportfotografie

afbeelding van Renzo Gerritsen

Renzo Gerritsen |

Professioneel fotograaf en redacteur.

Bekijk alle artikelen van Renzo