10 tips om te beginnen met straatfotografie

10 tips om te beginnen met straatfotografie

Renzo Gerritsen 7885

De essentie van straatfotografie is het documenteren van het dagelijks leven en de samenleving op straat. Wij geven je 10 tips om te beginnen met straatfotografie!

Overal vind je mogelijkheden om straatfotografie te oefenen en je hoeft niet per se te reizen om geweldige foto's te maken. 

Tip 1: Kies de juiste lens

Bij straatfotografie wil je al snel aan de gang met een telezoom objectief zodat je van een afstand mensen kunt fotograferen. Echter blijf je niet onopvallend als je met jouw telezoomobjectief gaat fotograferen. Als je onopvallend wilt blijven, kies dan een lens waarmee je dichterbij je onderwerp moet komen zoals een groothoeklens.

Tip 2: De instellingen

De beste instelling die je kunt gebruiken bij straatfotografie is de AV-setting (sluitertijd voorkeuze). Je camera zal automatisch de juiste sluitertijd kiezen. Handmatig stel je dan de diafragma en ISO in. Let erop dat jouw sluitertijd minimaal 1/200 is zodat je de beweging van de mensen kunt bevriezen. Als je gaat fotograferen met een sluitertijd van 1/80 of langer, dan is de kans groot dat je onscherpe foto's krijgt.

Tip 3: Kom dichtbij je onderwerp

Het voordeel hiervan is dat je de mensen meeneemt in het moment. In plaats van het creëren van een afstand creëer je gevoel. Daarnaast maak je deel uit van het publiek en kan je onopvallend blijven fotograferen. 

straatfotografie

Tip 4: Neem altijd je camera mee

Waar je ook bent, er zijn altijd momenten die zich lenen voor een prachtige foto. Wanneer je zo'n moment tegenkomt, zorg dan dat je je camera bij je hebt! Het is natuurlijk zonde als je zo'n mooi moment moet missen.

Tip 5: Negeer het stemmetje in je hoofdrolspelers

Ik kan het heel goed begrijpen als je je bezwaard voelt om mensen op straat te fotograferen. Het kan natuurlijk zijn dat iemand geïrriteerd raakt of boos wordt. Uit de praktijk blijkt echter dat men het vaak niet erg vindt. Wees dus niet bang voor de reacties van de mensen. Wanneer jij met een gerust gevoel gaat fotograferen,

Tip 6: Fotografeer vanaf je heup

Als je het lastig blijft vinden om mensen ongevraagd op straat te fotograferen, probeer dan vanaf je heup te fotograferen. Zo blijft je onopvallend en je krijgt een ander perspectief. Dit vergt oefening. Hoe meer je dit doet, hoe beter jij je camera aanvoelt en hoe minder jouw foto's gaan lijken op gelukstreffers.

Tip 7: Fotografeer 's nachts

Een open diafragma en een hoge ISO, dat is ervoor nodig om 's nachts straatfotografie te kunnen beoefenen. Dat vergt oefening en ervaring, maar het voordeel van het fotograferen in de avond of nacht is dat je unieke foto's kunt krijgen. Je kunt bijvoorbeeld een statief gebruiken en mensen blurren terwijl je achtergrond scherp blijft. Probeer het uit!

Straatfotografie, 's nachts

Tip 8: Straatfotografie bestaat niet alleen uit mensen

Dat is vaak een misvatting. Straatfotografie bestaat uit alles wat je ziet op straat. Zoek de drukte op of pak een zijstraatje. Je kunt kijken naar onderwerpen die jou interesseren en daar een interessante plaat van maken.

Tip 9: beeldkwaliteit is niet het belangrijkst

Als je een technisch goede foto hebt, maar geen goede compositie, weinig gevoel of slecht licht, dan zullen mensen naar je foto kijken en snel doorscrollen. Beeldkwaliteit is namelijk niet het belangrijkst, maar wel wat je met de foto wilt vertellen.

Tip 10: Maak plezier!

Als straatfotografie echt jouw ding is, dan zul je zien dat jouw foto's een stuk mooier zijn dan de foto's van iemand die straatfotografie zo nu en dan wel leuk vindt.

Dit waren 10 tips over straatfotografie om jou op weg te helpen. Laat je niet tegenhouden door dat stemmetje in je hoofd, laat je telezoomobjectief thuis en ga ervoor!

straatfotografie

Lees ook: Straatfotografie spannend? Met deze 7 tips kom je een heel eind

afbeelding van Renzo Gerritsen

Renzo Gerritsen |

Professioneel fotograaf en redacteur.

Bekijk alle artikelen van Renzo

afbeelding van ewreck_85647

Met de AV-setting bedoel je neem ik aan diafragma voorkeuze ipv sluitervoorkeuze.