Betere studioportretten met driepuntsbelichting

Betere studioportretten met driepuntsbelichting

Senta Bemelman 2194
In de studio heb je de volledige controle over de belichting. Je hoeft niet direct met moeilijke lichtopstellingen aan de slag wanneer je net begint. Leer hoe je met driepuntsbelichting een eind op weg komt.

Studiofotografie is een goede uitdaging omdat je het licht volledig zelf instelt. Het is belangrijk om goed te weten welke lichtbronnen je gebruikt en welke camera-instellingen je nodig hebt. Bij driepunstbelichting maak je gebruik van key light, fill light en backlight voor goede portretten.

Key light

Dit is de hoofdlichtbron. Plaats het licht schuin voor het model en in een lichte hoek naar beneden. Dit licht is intens en zie je duidelijk terug in je foto.

Fill light

Met dit licht voorkom je schaduwen en donkere plekken in je foto. Deze lichtbron kun je aan de andere kant van je camera plaatsen en moeten in verhouding even sterk als de primaire lichtbron zijn (key light). Je kunt ook een lichtbron met beautydish boven je model plaatsen en het licht naar beneden laten schijnen en vervolgens terugkaatsen op het gezicht met een reflectiescherm. Hierdoor verdwijnen ook eventuele schaduwen.

Backlight

Zorg voor een goed belichte achtergrond met behulp van backlight. Plaats een lichtbron achter het model of richt deze op het achtergronddoek voor een mooie belichting.In de onderstaande video zie je hoe driepuntsbelichting er in de praktijk uitziet.

Deze video is in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta